kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

A múlt iránti tisztelet – fényképkiállítással

foto gonter0920Szombaton nyitották meg a göntérházi faluotthonban Gál Tibor helyi fotográfus esküvőkkel kapcsolatosan összegyűjtött helyi fényképeinek sorozatát Lakodalom is volt a mi falunkban címmel.

Gerebic Betina, a helyi Hetés ME vezetője köszöntőjében kifejtette, az egyesület nagy hangsúlyt fektet évek óta a múlt értékeinek a megőrzésére, ezeknek a szélesebb körben való megismertetésére. Ezek közül is kiemelkedik a közelmúltra való odafigyelés a fotográfia által, a régi fényképeken rögzített valóság.

Gál Tibor a kiállítás kapcsán elmondta: a 124 beszkennelt és ezáltal digitálisan is megőrzött régi fotón – mint ahogy a cím is jelzi – a házasságkötésekkel együtt járó víg esemény körüli teendők, a lakodalomra való felkészülés, a 2–3 napos eszem-iszom, az esküvői szokások, a másnap történtek (például a „mosdás) elevenedik meg, és a sorozatot a zenekarokról készített felvételek zárják. A fotók a legkülönbözőbb korokból kerültek ki. A legrégebbiek a 1910-es évek közepéről és az 1920-as évek végéről valók, de rendkívül jó minőségűek.

 

 

Soós Mihály, az MNMI igazgatója egy esetleges fényképalbum jövőbeli kiadását sem zárta ki az intézet támogatásával, ahogy az nemrég a lakosi album esetében történt. Arra kérte a jelenlévőket, hogy a fényképek szereplőinek, a felvétel elkészítési időpontjának a beazonosításánál segítsenek, illetve más, a felvételhez kötődő esetlegesen felbukkanó információkat is mondják el a fotósnak, így a mai hiányosságokat is pótolni lehet.

A minőségi ugrás a fotókat illetően az elmúlt évek kiállításaihoz mérten szembetűnő, a szervezők ezért is további támogatásukról biztosították a fotóst.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben