kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Példaértékű életművek

hetkoz0920Pénteken került sor a lendvai Bánffy Központban a Hétköznapi hősök címmel megjelent projekt két kötetének a bemutatójára, melyen a szerzők mellett a „szépkorú” közlők is jelen voltak.

– A mi esetünkben hősök azok, akik egy népcsoportnak, egy kultúrának rendkívüli és önfeláldozó tetteket véghez vivő személyiségei. Különlegesek, de mégis nemes egyszerűségükben hétköznapi emberek, akik a jót és az erkölcsöt képviselik – adta meg a hősök definícióját Štampah Miha, a Hétköznapi hősök projekt mentora a sorozat újabb kötetének felütésében. Magáról a munkáról elmondta: a projekt adott volt, hiszen az MNMI keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-es pályázati kiírására készültek a témában, ugyanakkor a közösségteremtés, a pozitív példák felmutatása, a generációk közötti kapcsolatteremtés, nem utolsósorban az interjúkészítés technikájának az elsajátítása volt a célkitűzés. A riportokat készítő középiskolás, illetve ma már egyetemista fiatalok, Tomka Gergely, Végi Noémi, Močnek Ottó, Horvat Lara, Abraham Sarah, illetve a 2. füzetben hozzájuk csatlakozó Tivadar Martina és Császár Péter vallomásaikban hasznosnak nevezték az adatgyűjtés során és a kiadvány végső megformálásánál végzett munkát. Az általuk kiválasztott, a „hősiség” kategóriájának eleget tevő személyek életmódjukkal, tevékenységükkel, gerinces kiállásukkal és szemléletükkel kerültek a fiatal riportkészítők látókörébe. Az első, 2017-ben megjelent füzetben Dora Géza, Bíró József, Toplak István és Gerencsér József élettörténeteit olvashatjuk, míg a 2019-ben megjelent kötetben Császár Ilona, Tomka György, Hagymás István és Gálics Tamás Ottó érdemelte ki a megtisztelő figyelmet. 

A fiatalok maguk is gazdagabbak lettek a riportkészítés és az írásos rögzítés kapcsán. De megjegyezték: nem hitték, hogy ennyire nehéz az újságírói szakma.

A rendezvényen a Határtalan program keretében a Muravidéken tartózkodó gyergyószentmiklósi középiskolások alkalmi kórusa is fellépett.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben