kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Maradjunk otthon!

cim1120A koronavírus-járvány miatt leállt a közélet. Bezártak a nevelő- és oktató-, valamint kulturális intézmények, továbbá a szállodák, a szórakozóhelyek, az üzletek nyitva tartása korlátozott, megszűnt a tömegközlekedés. Az egészségügyben eközben nagy erőfeszítéseket fejtenek ki a járvány visszaszorítása érdekében. A keddi lapzártáig a jelen helyzetről gyűjtöttük össze az információkat.

 

 

Önkéntesek segítenek az idősebbeknek

 

Miután múlt héten Szlovéniában járvánnyá nyilvánították a koronavírus-fertőzéseket, az intézkedéseket átvette a polgári védelem operatív törzse. Az országban ezek után aktiválták a regionális, valamint a községi polgári védelem parancsnokságait, amelyek feladata az elfogadott intézkedések zökkenőmentes végrehajtása a lakosság körében, valamint a segítségnyújtás az idősebb korosztálynak és a rászorultaknak.

A polgári védelem elsősorban a Vöröskereszt és más szervezetek önkénteseivel nyújt segítséget az idős és hozzátartozók nélkül élő személyeknek az élelmiszerek és a gyógyszerek bevásárlásában, hiszen az idős korosztály a legveszélyeztetettebb populáció. Otthoni gyermekfelügyeletet is biztosítanak azoknál a családoknál, ahol a szülők a munkahelyükből eredően nem maradhatnak otthon. Az állami rendelet értelmében pedig bevezették az ingyenes parkolást is.

Lendva Község hivatalában megtudtuk, hogy az önkéntesek megfelelő számban ajánlották fel segítségüket. Egyelőre még gyűjtik a listát azokról a személyekről, akik rászorulnak a segítségre, ehhez a helyi közösségek segítségét is kérték. Emellett Lendva Község polgárai a Szlovén Vöröskereszt Lendvai Területi Egységének 02 575 11 27-es vagy 041 438 726-os telefonszámán, Lendva Község hivatalában ügyfélfogadási időben a 02 577 25 10-es számon is igényelhetik a segítséget. Sürgős esetben az ügyfélfogadási órákon kívül a segítséget a Lendva Községi Polgári Védelem parancsnoka, Hebar Tibor elérhető a 031 395 654-es mobilszámon. Emellett előreláthatólag hétfőtől a 2. Sz. Lendvai KÁI konyhájában fogják mindazon idősek számára a meleg ételt elkészíteni, akik az éttermek és konyhák bezárásával meleg ebéd nélkül maradtak.

Otthoni gyermekfelügyeletre egyelőre nem érkezett igény a községben. Kedden a község elfogadta azon intézkedést is, amivel a továbbiakban megtiltotta a közhasznú játszóterek, sportpályák használatát a községben.

 

 

Szigorítások a közlekedésben, lezárt határok

   

Szlovéniában a tömegközlekedés (autóbuszjáratok, vasúti, légi közlekedés) leállt, csak a taxisok folytathatják tevékenységüket. A rendelkezések a kialakult helyzettől függően gyakran és azonnali hatállyal változnak, a hét eleji helyzetkép a következő: Magyarország március 17-étől teljesen lezárta határait a személyforgalom előtt. Beutazási tilalom lépett életbe, így a jövőben csak magyar állampolgárok érkezhetnek az ország területére.

Magyarországra továbbra is beléphetnek azok a kamionok, amelyek magyarországi úti céllal közlekednek és amelyek a szomszédos országokba szállítanak. Szigorú biztonsági előírásokat kell követniük, csak a kijelölt autópályákat és a kijelölt benzinkutakat használhatják.

Horvátországba Szlovénia állampolgárai egyelőre még szinte akadálytalanul beléphetnek, kivéve Bela krajina és Dolenjsko területéről, ahol a belépőket 14 napos karanténba irányítják. Karantén vár a nem szlovén állampolgárokra is, mint ahogy azokra a horvátokra is, akik például Lendváról térnek vissza (napi ingázó vendégmunkások, vásárlók stb.).

Még nyitott a határ Ausztria és Szlovénia között (kivéve a kisebb határátkelőhelyeket), de a járvány erősödése miatt itt is szigorításokra lehet számítani. Szlovénia Olaszországgal hat átkelési pontot határozott meg a személy- és teherforgalom számára. Általános beutazási tilalom vonatkozik a járvány gócpontjának számító országokból érkezőkre. A határátkelőhelyeken a személyzet védőeszközöket használ: szájmaszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszert.

Korlátozások vonatkoznak a nemzetközi teherforgalomra is, ami lassítja az áruszállítást. Szlovénia területére külföldről csak a szlovén célpontú áruszállítást teszik lehetővé. A hatóság a szigorításokkal védelmet kíván biztosítani, miközben törekszik a gazdaság és az élelmiszerpiac folyamatos ellátására.

 

 

Az orvost telefonon keressük!

 

covid olgaTovábbi szigorítások léptek életbe az egészségügyben. A törekvések arra vonatkozóan, hogy a Muravidéken (Muraszombatban) is létrejöjjön a sürgősségi fogászati rendelő, a héten folytatódtak – tudtuk meg a Lendvai Egészségház igazgatójától, Požgai Horvat Olgától. Annak ellenére, hogy a fogorvosi rendelők nem tartanak nyitva, a betegek a kiválasztott fogorvosnál telefonon megkapják az összes utasítást a szolgáltatást illetően. A továbbiakban a nőgyógyászati és más szakrendelők is bezárnak, a védőnői hálózat viszont változatlanul végzi a munkáját. Előreláthatólag még a héten bezárják a lendvai körzetben az egészségügyi állomásokat és egykapus belépőpontot hoznak létre a Lendvai Egészségházban. „Fontos, hogy a betegek továbbra is kizárólag telefonon keressék a háziorvosukat, ha nem tudják elérni, hívják a fogadóirodát a 02 577 98 10-es telefonszámon vagy a sürgősségi ellátást. A beteglapért és receptért nem kell az egészségházba látogatni, az telefonon keresztül is elintézhető –mondta Požgai Horvat Olga. Emellett a napokban az egészségház előtt konténert állítanak fel azon betegek számára, akik telefonos egyeztetés után lázzal és felső légúti megbetegedésekkel érkeznek felülvizsgálatra.

 

 

Távoktatás az iskolákban

 

Március 16-tól bezártak az óvodák, az iskolák, az egyetemek. A járvány miatt Lendván az 1. Számú Kétnyelvű Általános Iskolában már március 13-án felfüggesztették az oktatást, majd a Közegészségügyi Intézet (NIJZ) irányelvei alapján értesítették a szülőket és fertőtlenítették a helyiségeket.

covid sabo tAz Oktatási Minisztérium az iskoláknak nem továbbított egységes utasítást az új oktatási munkarendről, az iskolák maguk dönthetnek, hogy egy időre szünetet hirdetnek vagy már a héten megszervezik a tantermen kívüli, digitális oktatást. Az iskolák zöme, így a muravidéki kétnyelvű iskolák is megszervezték a távoktatást (online-tantermek, e-asszisztens rendszer használata). „Tanulóink március 17-től be tudnak lépni a virtuális tanterembe, amelyben az órarendjükhöz igazítva elérhetők a tanárok által felrakott tananyagok. A tanulók és a szülők a tanárokkal ímélben is kommunikálhatnak minden munkanapon 8.00 és 14.00 óra között. Tudatában vagyunk annak, hogy a távoktatás nem azonos a tantermi oktatással. Ezért ezúton is megkérem a szülőket, hogy bátorítsák a gyermeküket a munkára és lehetőségükhöz mérten mindenben támogassák. Igen bonyolult helyzetben vagyunk, ilyent még nem csináltunk, de közös pozitív hozzáállással meg tudjuk oldani” – nyilatkozta lapunknak Sabo Tatjana, az 1. Számú Lendvai KÁI, a legnagyobb kétnyelvű tanintézmény (540 diák) igazgatója, és hasonlóan fogalmazott a többi oktatási intézmény vezetője is.

 

 

Nincs veszélyben az élelmiszerellátás

 

Miután a kormány kihirdette a járványügyi vészhelyzetet, a lakosság nagy része bevásárlásba, felhalmozásba kezdett, így több helyen üresek lettek a boltok polcai. A helyzet közben csillapodott, úgy tűnik, az újra feltöltött üzletek megnyugtatták a tömegeket. A Lendván nyitva tartó üzletekben (Mercator, Spar, Eurospin, Lidl és Hofer) megtudtuk, hogy nem lesz élelmiszerhiány, a raktárok ellátása, az élelmiszerek (hús, liszt, tej, gyümölcs, zöldség) beszerzése folyamatos.

Szlovénia viszonylag nagy arányban önellátó a tej, a tejtermékek, a hús és a hústermékek területén, ennek ellenére a mezőgazdasági minisztérium úgy döntött, növeli ezen termékek hányadát az állami árutartalékokban. A felhalmozás fokozatosan történik majd meg egy három hónapos időszakon keresztül, a fedezetet pedig a költségvetés tartaléka biztosítja. Probléma keletkezhet viszont a friss zöldségek piacán, az áruk nagyjából 90 százaléka ugyanis eddig Olaszországból érkezett, a részleges határzár azonban ezt erőteljesen korlátozhatja, illetve a szállítást végző cégek szerint már csak nagyon nehezen lehet olyan sofőrt találni, aki hajlandó Olaszországba menni. Hasonló problémák várhatók a rizs- és a kávéellátás terén, különösen akkor, ha elhúzódik a járvány. Szlovénia viszonylag jó önellátási adatai a hús és a hústermékek terén csak a szárnyasokra és a marhára igazak, míg a sertéshús területén szintén várhatók nehézségek, habár ezt egyéb irányokból is be lehet szerezni.

A boltokban a vásárlóknak helyszíni használatra készfertőtlenítőt és kesztyűt biztosítanak és igyekeznek odafigyelni az alkalmazottak fertőzés elleni védelmére is. A vásárlók egymás közti 1,5 méteres távolságának betartása érdekében figyelmeztető feliratokat helyeztek el. Az üzletekben a bevásárlókosarakat és -kocsikat, a fogantyúkat, a pénztári futószalagot, a polcokat és a vitrineket néhány óránként fertőtlenítik. Az üzletek és bevásárlóközpontok már rövidített munkaidőben dolgoznak.   

 

Lendva Község: ügyintézés telefonon, elektromosan vagy postai úton

A Szlovén Köztársaság Kormányának irányelvei értelmében Lendva Község a koronavírus megfékezése miatt az ügyintézést az ügyfélfogadási időben a 02 5772 500-as telefonon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailen keresztül végzi, illetve postai úton a Lendva Község, Fő utca 20., 9220 Lendva címen. A Városházán a személyes ügyfélfogadás nem lehetséges a továbbiakig, valamint zárva marad a pénztár és a fogadóiroda is.

 

Dobronak Község: ügyintézés telefonon és elektromosan

Dobronak Község az állami intézkedések nyomán határozatlan időre bezárta a községi hivatalt. Az ügyintézést a 02 577 68 80-as telefonszámon, valamint az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen végzik. A szükséges információk a község honlapján (www.dobrovnik.si) is megtekinthetők. Úgyszintén bezárt a Lendvai Közigazgatási Egység helyi hivatala, a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Intézet és a bakonaki létesítmények sem üzemelnek.

 

hs, snk, tt, kj

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben