kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Vigyázzunk egymásra – „Gondoljunk a családtagokra és embertársainkra is”

cim1220A koronavírus-járvány visszaszorítása és terjedésének lassítása érdekében országos és községi szinten már számos intézkedés lépett hatályba, de mindenki önmaga, tudatos viselkedéssel és az intézkedések betartásával teheti a legtöbbet a járvány leküzdéséért. A jelenlegi helyzetről Petrás Teodóra muraszombati járványügyi szakorvost kérdeztük, aki elfoglaltsága ellenére megosztott velünk néhány tudnivalót.

– Hogyan tudjuk a legjobban megakadályozni a fertőzés terjedését?

– Eltekintve attól, hogy hol tartózkodunk, tartsuk be az alapvető higiéniai javallatokat, amelyekkel a legnagyobb valószínűséggel meg tudjuk akadályozni a fertőzés terjedését. Minél gyakrabban mossunk kezet szappannal és meleg vízzel. Papírtörölköző mindig legyen kéznél. Ha a tisztálkodó eszközök nem elérhetők, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítőszert használjunk. Ne érintsük meg az orrunkat, a szájunkat és a szem környékét.

– A fertőzés ellen lehet-e védekezni további eszközökkel is?

– Jelenleg nem áll rendelkezésünkre semmilyen más eszköz a terjedés megakadályozásra.

– Miképpen cselekedjünk, ha mégis elkapjuk a fertőzést és házi karanténra szorulunk?

cim petras1220– Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon, de tartsuk magunkat távol a családtagoktól is, ami azt jelenti, hogy vonuljon a beteg külön szobába, az általa használt eszközöket más ne használja. Szellőztessünk gyakran, tartsuk tisztán a lakást az otthon használatos tisztítószerekkel. 

– A megszokott életritmusból eredően nem mindenki képes hosszabb ideig otthon, a „négy fal között” maradni, valamint az intézkedéseket sem tudja/akarja mindenki betartani...

– Ha valaki úgy gondolja, hogy rá a javallatok nem vonatkoznak, akkor azon kívül, hogy saját magát sodorja veszélybe, legyen tudatában annak, hogy veszélyezteti családtagjait és embertársait is.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben