kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Amikor a tanuló iskola nélkül marad

Litrop1220A napokban alapjaiban megváltozott az iskolai oktatás, a tanítás tantermeken kívül, digitális formában zajlik. Amikor iskola nélkül maradnak az iskolások, teljesen új szerepbe kerülnek ők és szüleik is. Más a helyszín, más a hangulat, mások a módszerek, megváltozik a családdinamika is. Hogyan lehet a távoktatás tanulóbarát, milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban megvalósítani? A legfontosabb kérdéseket a váratlanul beállt oktatási helyzetben Litrop Janjával, az 1. Számú Lendvai KÁI iskolapszichológusával jártuk körül.

– A távoktatásnak technikai, számítógépes-informatikai feltételei vannak. Mindenki számára azonos a hozzáférhetőség?  

– A helyzet mindenkit váratlanul ért országos szinten is, s az első héten voltak technikai nehézségek, hiszen az információs rendszer nem működött zavartalanul. A tanulók számítógéphiányát is igyekeztünk megoldani, néhányuknak kölcsönözni tudtunk fejlett eszközt, néhányuknak pedig e-mailben továbbítjuk az anyagot. Működtetünk majd egy telefonszámot is, ahova a rászoruló szülő és tanuló egyaránt fordulhat.

– Az iskola bezárása a szülőket is teljesen új szituációba, szerepbe helyezte.

– Így van. De a koronavírus terjedésének megelőzéseként sok szülő már otthonról végzi a munkáját, ami eleve megváltoztatta a munkanapját. Ehhez jött egy új lelki gond, amivel szintén szembe kell nézniük, egy olyan gond, amilyennel eddig még nem találkoztak: a koronavírus-fertőzéstől való félelem és aggodalom, hogy ne betegedjenek meg gyermekeink, szüleink, mi magunk... Mindehhez pedig csatlakozott még az iskolák bezárása. Az új helyzetben pedig az iskola és a gyermek közötti kapcsolattartó szerepet is vállalniuk kellett. A gyermekeiket a tanulásban segíteniük kell, utasításokat kell adniuk, motiválniuk kell őket. A szülő szerepe most hangsúlyos és multifunkcionális.

– Ezért fontos az időp átgondolt beosztása, a napirend meghatározása, hogy ne folyjon szét a nap, mindenre jusson idő...

– Igen, ki kell alakítani a nap szervezettségét, a munka és a pihenés ritmusát. A tantermen kívüli tanulásnál, tehát otthon is a gyerek az adott időben kezdjen el tanulni, munka közben összpontosítson, de közben legyenek szünetek, tízórai, ebéd, szabadidő, kikapcsolódás. Minden nap, de tényleg minden nap legyen mozgás, afféle otthoni tornaóra. A napok megszervezése a tananyag feldolgozásának ütemétől is függ. Otthon a gyerek számára alakítsunk ki egy barátságos tanulósarkot, ahol a munka folyik, mert a jó környezet segíti a koncentrációt.  

– Milyen ilyenkor a tanuló lelki világa? Mire kell a szülőnek odafigyelnie?

– Mindenképp fontos megbeszélni a körülményeket, a koronavírus okozta új helyzetet, azt, ami történik. A gyerekek sokat tudnak mindenről, ha másképp is gondoljuk. Beszélnünk kell a biztonsági intézkedésekről, a kézmosás fontosságáról, meg arról is, miért nem találkozhatnak közvetlenül még egy ideig a barátaikkal. A kisebbek számára pedig a világhálón például meséket, a koruknak megfelelő koronavírus történeteket találhatunk. Fontos viszont, hogy ne a jelenlegi helyzet legyen a napi beszélgetés állandó témája, inkább a mindennapi dolgokról, célokról, kellemes foglalatosságokról szóljunk. Nem lényegtelen az sem, hogyan élik meg a felnőttek a helyzetet. Fontos jól megszervezni és megfelelően irányítani a napot, hiszen az biztonságérzetet kelt. A gyerekek érzékelik a felnőttek nyugtalanságát, akkor is, ha elhallgatják. Az érzelmek átterjednek, a gyerekek nyugtalanná, aggódóvá, szorongóvá válnak, ami aztán visszahat a szülők érzelmeire is, és ez nem tesz jót a családon belüli viszonyoknak. Fontos az is, hogy a családban mindenkinek legyen lehetősége egy kicsit elvonulni, időt szakítani magára, kikapcsolódni.

– A gyerekek most kiszakadtak a közösségből, a baráti körből, és biztos hiányolják már a szociális kapcsolatokat…

– Az információs technológia segítségével viszont mégis kapcsolatban tudnak lenni a barátokkal, az osztálytársakkal, a tanárokkal. Nem kell róluk lemondaniuk, egy kicsit megváltozott módon még mindig kommunikálhatnak, kapcsolatban lehetnek velük. Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni az elektromos készülékek mellett töltött idő korlátozásáról.

A megváltozott körülmények kortól függetlenül mindenkire hatnak. A válsághelyzetre kihívásként tekintsünk, s így szóljunk róla gyermekeinknek is. Egészséges lelki állapotunkért úgy tehetjük a legtöbbet, ha megpróbálunk minden nap pozitív szellemben élni, meghatározott jövőcélokkal. A napi híreket csak annyira kövessük, amennyire szükséges, mert különben rossz hatással lesz a gondolkodásunkra, a közérzetünkre.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben