kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

120 éves a Pártosfalvi ÖTE

partosote2016Díszmenettel tisztelegtek a tűzoltók Pártosfalván, ezzel vette kezdetét a Pártosfalvi Önkéntes Tűzoltóegyesület megalakulásának 120. évfordulójára szervezett ünnepség Pártosfalván a felújított tűzoltóotthon előtt.
A Moravske Toplice Községben működő tűzoltóegyletek díszegyenruhás tagjai és a Pártosfalvi Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjai mellett a szombat délután megtartott jubileumi ünnepélyt megtisztelte jelenlétével Glavač Alojz, Moravske Toplice Község polgármestere, Grof Dušan, a Községi Tűzoltószövetség elnöke, Eöry Ernő, a Szlovén Tűzoltószövetség tiszteletbeli elnöke, Smodiš Martin, a szlovén polgárvédelem muravidéki egységének parancsnoka és Vugrinec Zsuzsa, a községi magyar önkormányzat elnöke.
Az esemény a szlovén és a magyar himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd ünnepi beszéddel Špilak Zvonko, az egylet elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A polgármester, Glavač Alojz szintén méltatta az egyesület tevékenységét, majd Eőry Ernő szólt az ünneplőkhöz. Az ünnepélyt kultúrműsor színesítette, benne a pártosfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület énekkara, a Pártosfalvi KÁI énekkara, az Ugrós tánccsoport, a helyi óvodások és a Most na Sočiról érkezett férfioktett előadása színesítette. Az eseményen plakettek és elismerések is átadásra kerültek. Az ünneplő egyesület nevében az elnök átvette a községi tűzoltószövetség ezüstfáklyáját, illetve az országos polgárvédelem elismerését. A községi tűzoltószövetség továbbá elismerésben részesítette a pártosfalvi egység azon tagjait, akik 50 éves szolgálatot teljesítettek az egyletben.
A Pártosfalvi ÖTE a jubileum kapcsán egy színes kiadvánnyal is hozzájárult az ünnephez, benne számos méltatással, az egylet és a falu történetével, a tagok névsorával. „Az egylet a 120 év alatt erős, jól szervezett és jól felszerelt egyletté alakult. A magas jubileum alkalmából büszkén tekinthet vissza a múltra, hiszen teljesítette fő küldetését, az életek védelmét és a vagyonok megmentését.” E gondolatot Kovač István, a Pártosfalvi ÖTE jelenlegi parancsnoka jegyezte be.
Krónika
Az egylet megalakítását Lippai Vendel tanár szorgalmazta, és 1896-ban a vidéken az elsők között meg is alakultak 32 alapító taggal, Bors Mihály elnök, Kranjec Sándor parancsnok és Malacsics István alparancsnok vezetésével. Pénz, felszerelés nélkül, csupán a tűzvédelem megszervezése céljából szerveződtek meg. Az akkori polgármester négykerekű kézifecskendőt adományozott az egyletnek, illetve 1900-ban elkezdték építeni a tűzoltóotthont is. A tagok maguk vásárolták meg a szükséges egyenruhát és egyéb felszereléseket. A két háború között az egylet tagok nélkül maradt, de a második világháború után sikeresen újraszerveződött, tevékenységük fellendült. 1931-től Fram Vilmos elnöklete alatt az egylet tovább megerősödött, a tagság bővült. A tűzoltók a művelődési életben is tevékenyek voltak, alakítottak kórust és színjátszócsoportot is. A hatvanas évekig 79 esetben riasztották őket tűzesethez, ebből 47 esetben helyben, a többiben a környező településekre. Az 1950-es években Kološa Aleksander vezetése alatt motorfecskendőt vásárolt az egylet, illetve 20 díszegyenruhát a tagjai számára, valamint női tized is alakult. 1951-ben a kerületi tűzoltószövetség javaslatára átszerveződtek, mégpedig egyesülve a környező falvak egyesületeivel, így a legerősebb önkéntes tűzoltóegyletté alakultak a muraszombati körzetben. 1972-ben elektromos szirénát és új motorfecskendőt vásároltak, 1982-ben pedig megvásároltak egy új fecskendős tűzoltóautót. 1996-ban az egylet megünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, és megkezdték az új, ma is látható tűzoltóotthon építését, amit 1999-ben átadtak rendeltetésének.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben