kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Válaszok a tantételek és a józan ész szerint

katja1520Covid-19 hívóközpontot működtet a Maribori Klinikai Központ (UKC) is, melynek munkájába a járvány kezdetétől bekapcsolódott a lendvai Šimonka Katja, az UKC orvosgyakornoka is, amire feletteseitől, a kórház infektológusaitól kapott felkérést. A központ minden nap 7–22 óráig érhető el, és nagyon sokan telefonálnak, naponta több mint százan.

– Az orvos feladata a hívóközpontban, hogy ebben a rendkívüli helyzetben megnyugtatóan, érthető módon tanácsot tudjon adni. A telefonban megadott adatok, tünetek alapján ítéljük meg, hogy azok koronavírus-fertőzésre utalnak vagy sem, és akár kenetvételre is felszólíthatjuk a beteget. Kapcsolatban vagyunk a belépési pont diszpécserével, ahová berendeljük a pácienst – mondja Šimonka Katja.

– Milyen kérdések érkeznek a leggyakrabban, kik hívják leginkább a központot?

– Nagyon sok és nagyon különböző jellegű kérdéseket kapunk. A legtöbbje azonban a fertőzés tüneteire vonatkozik. Aztán vannak egészen általános, mindennapi kérdések is: hogyan kell kezelni a boltból hazavitt árut, lehetnek-e egyáltalán fertőzöttek-e ezek. De előfordul, jellemzően az időskorúak részéről, hogy csak egyszerűen beszélgetni akarnak. Ők azok, akik a leggyakrabban is hívnak minket, hiszen nem annyira jártasak a világháló használatában, ahol a legtöbb naprakész információ érhető el a járványról. Nagy a zavartság is, amit a kormányrendeletek gyakori változása vált ki. Összegezve: vannak kérdések, amelyekre az előírások, a tantételek szerint adjuk meg a választ, és vannak olyanok, amelyekre a józan ész szerint.

– Kihívás ez a munka az orvos számára?

– Érdekes, gyakran fárasztó, de számomra kimondottan valami új. Az orvosi szakmában a betegség szabad szemmel látható vagy vizsgálatokkal azonosítható tüneteire és jeleire összpontosítunk. Ebben a helyzetben viszont vakok vagyunk, és csak a telefonban elmondottakra támaszkodhatunk. Ebből próbálunk releváns adatokat nyerni, és megállapítani még valamit, amit esetleg az illető nem mond el azonnal – mert ilyen is előfordulhat.

– Mi a tapasztalata, hogyan élik meg az emberek a járványt?

– Nagyon különbözően: vannak, akik egyáltalán nem terhelik ezzel magukat, s vannak, akik aggódnak, ők gyakrabban is hívnak minket. Már látjuk, hogy a hozzánk forduló emberek többsége nem a saját egészsége miatt szorong elsősorban, hanem az esetleges általuk történő megfertőzésért aggódnak a szeretteik, barátaik körében. Azt hiszem, hogy mára mindenki megtapasztalta már a szorongás és a tehetetlenség érzését a vírussal szemben. Viszont még az oly sötét éj után is felkel a nap!

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben