kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A Vöröskereszt a járvány idején

vorosker1520A Szlovén Vöröskereszt Lendvai Területi Egysége a koronavírus-járvány kitörése óta önkéntesekkel karöltve jelentős szerepet tölt be a rászorultak segítésében. A jelenlegi helyzetről Gomzi Jablanovec Natalijával, a lendvai egység titkárával beszélgettünk.

– Mely területeken bővült leginkább a munkájuk?

– A tevékenységünk a járvány miatt a meleg ételek kiszállításával és élelmiszercsomagok biztosításával bővült, elsősorban az iskolaköteles gyermekes családoknak, akiknek a helyzet kialakulása miatt az élelmiszer-szükséglete megnövekedett. Az önkéntesek segítségével mintegy 30 háztartásba idősebbeknek meleg ételt szállítunk, telefonos tanácsadást és információt nyújtunk. Valamivel kevesebb jelenleg a bevásárlásra és a gyógyszerkiváltásra az igény. Itt tapasztaljuk a polgárok szolidaritását és kölcsönös segítőkészségét, hiszen a bevásárlásban és egyéb beszerzésekben segítik egymást. A polgárok azonban gyakran csupán beszélgetésre vágynak...

– Ebben az időszakban főleg a fiatal önkéntesekre van szükség. Mennyien segítik a munkát és a számuk elegendő-e?

– Komoly segítséget jelentenek a Lendvai Egyetemisták Klubjának önkéntesei, akik az ételkiosztásban segítenek. Emellett van néhány önkéntes jelöltünk a várólistán is, de nem zárkózunk el azoktól sem, akik csatlakozni szeretnének az önkéntes munkához. Fontos, hogy a járvány alatti időszakban pozitív üzenete is van a kölcsönös együttműködésnek.

– A cégek, az üzletek és más szolgáltatások ideiglenes bezárása miatt nagyon sok dolgozó maradt munka nélkül vagy került várásra, ami súlyosbítja a családok anyagi helyzetét. Ebből kiindulva országos szinten is nőtt a segítségre szoruló személyek, családok száma. A lendvai területi egységnél ezen a téren milyenek a tapasztalatok?

– Nem tapasztalunk különösebb eltéréseket, hiszen az igénylők száma egyelőre nem növekedett. A jelenlegi kapacitásunk elegendő és a raktárunkban is elég tartalékkal rendelkezünk. Ezáltal az igények növekedése esetén is képesek leszünk eleget tenni a szükségleteknek. Már korábban kiegészítő segítséget nyújtottunk azoknak a gyermekes családoknak, akik korlátozott anyagi helyzetük és a gyermekek otthon maradása miatt jobban rászorulnak az alapvető élelmiszerekre. A sérülékeny csoportoknak ebben az időszakban már két alkalommal nyújtottunk segítséget élelmiszercsomagok formájában.

 

 

MCSi Design