kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Amíg le nem cseng

cim tav1620Kihívás a javából, öt hét után csökkent a motiváltság

Az oktatás a koronavírus-járvány miatt szinte máról holnapra a tantermekből a világhálóra költözött és – ahogy teljes társadalmunk – új helyzettel szembesült. Most már hatodik hete távoktatás folyik, részesei megtapasztalták jó (van-e ilyen?) és gyenge oldalait – de az az egy biztos: mindenki hiányolja az iskolát. Hogy mikor, milyen formában és ebben a tanévben egyáltalán megkezdődik-e a klasszikus tanítás, arról még senki sem mer biztosat mondani. Az általános iskolai pedagógusok és szülők a megterhelő időszak részleteiről vallottak.

 

tav kranjec

Kranjec Gyöngyi, a Pártosfalvi KÁI matematika- és fizikatanára szerint a távoktatás ahhoz képest, hogy belecsöppentünk valamibe – amit eddig soha nem csináltunk, nem volt lehetőségünk felkészülni rá – jól működik. „Természetesen nem egyszerű, egészen mások a célok, mások a módszerek és az új helyzetből nap mint nap tanulunk mi, tanárok és a diákok is. A tanítás nálunk e-tanteremben folyik. Én az anyag lényegét röviden, gondolatábrával próbálom bemutatni, interaktív feladatokat készítek, differenciálom a munkát, folyamatosan elérhető vagyok, hogy kérdezhessenek, ha valamit nem értenek. Videókonferenciát szervezek, hogy röviden meg tudjuk beszélni a tanultakat, de a technikai nehézségek miatt nem folyik minden úgy, ahogy szeretnénk. Szerencsére a tanulók többsége könnyen alkalmazkodott a megváltozott tanításhoz. Tudjuk viszont azt is, hogy odahaza a gyerekek is különböző körülmények közt dolgoznak. Vannak olyanok, akik a fiatalabb testvérüknek is segítenek, mert a szülők dolgoznak, és emellett még a saját munkájukat is elvégzik. Egyre több tanulóm mondja azt, már alig várja, hogy újra járhasson iskolába” – összegzi tapasztalatait.

 

tav torhac neli

Torhač Horvat Kornelija, aki szintén Pártosfalván, de egyben a Dobronaki KÁI-ban és a Göntérházi KÁI-ban is tanít kémiát és természetismeretet, azt mondja, be kell vallania, nagyon hiányoznak neki a tanulók, a munkatársai és az iskolák. Ami a távoktatást illeti, az első néhány hétben az iskolában elsajátított tananyag gyakorlásán, ellenőrzésén volt a nagyobb hangsúly. „Az új tananyagnál pedig főleg arra törekszem, hogy azokat a tartalmakat részesítsem előnyben, amelyeket a tanulók egyedül is meg tudnak tanulni. Otthon is elvégezhető, nem veszélyes, kisebb kísérletekkel próbálkozunk, rövidfilmeket küldök a tanulóknak… Néha az anyag könnyebb megértése érdekében online videós órákat is tartunk. Segítek a tanulásban, visszajelzést adok az elvégzett munkáról vagy további utasítást. A tanulók nagyon tisztességesen és komolyan végzik a munkájukat. A megoldott feladatokat, beszámolókat rendszeresen visszaküldik, kapcsolatban vagyunk” – mondja.

 

tav horvat reni

Horvat Renata, az 1. Sz. Lendvai KÁI alsós tanára őszintén elmondja, hogy 30 éves tanári tapasztalata ellenére kezdetben nem is fogta fel, mi vár ránk, az egész egy nagy kihívásnak tűnt, de aztán nagyjából minden összerázódott. „Mi, tanárok gyorsan csoportokba kapcsolódtunk, véleményeket és ötleteket cseréltünk. A kihívás még mindig megvan, de bevallom, hogy öt hét után már kissé fárasztónak is tűnik. Az első héten nagyon sokat telefonáltunk a kollégákkal, a szülőkkel, az iskola vezetőségével és a tanulókkal. Sokaknak gondot okozott a modern technika és ennek használata. Jó néhány tanulónak az iskola szerezte be a számítógépet és adott lehetőséget az internetelérésre, hiszen enélkül nem tudtak dolgozni. Nagy figyelmet fektetünk arra, hogyan tárjuk a tanulók elé az új anyagot, hogy érthető és ugyanakkor érdekes is legyen számukra, mert tudjuk, hogy az otthoni helyzet teljesen eltér az iskolaitól. A vezérfonalat persze a tanterv adja, de ebben a helyzetben nagyon megfontoltan válogatunk, főleg a tananyag mennyiségét illetően. Egyes tanulóknál a munkafolyamat elég hamar bejött, de voltak, akik az elején nem vették komolyan, vagyis nem tudtak rendesen hozzáállni a munkához. Ekkor a szülőket próbáltuk jobban aktiválni, fölvettük velük a kapcsolatot és naponta telefonon keresztül segítettünk” – idézi fel az első heteket. – „Most azt észlelem, hogy a tanulóknál csökkent a motiváció. Többször kell figyelmeztetnem őket például a házi feladatok leadására. Nagyon oda kell figyelnem minden tanulóra, hiszen külföldi és külön elbánást igénylő tanulóink is vannak, akik kivételes hozzáállást igényelnek, és ebben a helyzetben nekik szerintem a legnehezebb. Jómagam napi összeköttetésben vagyok a tanulóimmal, heti három alkalommal pedig találkozunk a világhálón, ahol megbeszéljük a folyó ügyeket, a nehézségeket, ugyanakkor beszámolnak a pozitív élményeikről is. Gyakran vetnek fel kérdéseket, hogyan lesznek ’lejegyezve’, mikor jönnek újra iskolába. Szóval mindannyian hiányolják az iskolát, főleg pedig az iskolatársaikat.”

 

tav tadina2

Tadina Bence Virágnak, az 1. Számú Lendvai KÁI matematikatanárának az országos digitális tankönyvcsalád projektben való közreműködéssel már ismerősnek tűnhetett a távoktatás fogalma, de a mostani helyzet mégis más. „Azt kell, hogy mondjam: nem volt sok tapasztalatom a távoktatással, a digitális tartalmakkal inkább, és az e-učbenik, azaz e-tankönyv digitálisan hozzáférhető anyagát most tényleg nagyos széles körben tudjuk használni. Időről időre kidolgoztam néhány digitális tesztet vagy egyéb ehhez hasonló segédeszközt, amelyet arra használtam, hogy egy kicsit feldobjam a tananyagot. Viszont most arra is rájöttem, hogy ezeket az eszközöket nem tanítottam meg kezelni. Így aztán a tanulóim már sok mindent láttak ezekből a segédeszközökből, de otthon, önállóan nehezen tudták használni. Mi, matematikatanárok úgy láttuk jónak, hogy nem fogjuk a tanulókat – és persze a szüleiket sem – még jobban összezavarni, folytatjuk a munkát a tankönyvek szerint. Most, amikor a körülmények miatt fejtetőre állt a világ, biztonságot adhat, ha legalább a tankönyvben szépen, rendben követik egymást a tanagyagok. A leadandó házi feladatok alapján a tanulók tudása jónak mondható, érezni lehet, hogy a többségük törekszik, hogy értik, a saját tudásuk, nem a jegyek miatt tanulnak.

 

cim tav16202

 

Sajnos nagyon nehéz lesz objektívan osztályzatokat adni év végén. A pozitív hozzáállás csak egy része ennek a nagyon összetett kérdésnek, szerintem még sokat kell majd erről a témáról egyeztetnünk, hogy senkiben se maradjon rossz érzés a tanév végén. Ez egy nagyon stresszes, kihívásokkal teli időszak, és mi – tanulók, tanárok és szülők – becsülettel helytálltunk. El kell, hogy mondjam, a szülők nagyon nagy része komolyan vette gyermeke távoktatását, pedig sokuknak nem könnyű délelőtt a saját munkahelyükön helytállni, délután pedig a gyerekkel tanulni. Azt hiszem, kezd látszani a családok ’aktivitásán’ is, hogy többet vannak együtt a gyerekekkel, hogy nem a tanárok látják őket többet, hanem a szülők, ez az egyik pozitív hozadéka ennek a karanténnak” – nyilatkozta Tadina Bence Virág.

 

tav szekeres ilona

Zadravec Szekeres Ilona, a Göntérházi KÁI magyartanára elmondja, hogy a magyar nyelv tanítását illetően Pisnjak Mária magyar nyelvi főszaktanácsadónak köszönhetően a távoktatáshoz számos ötletet, segédanyagot kaptak és kapnak folyamatosan. Aztán a magyartanárok internetes tantermében is lehetőségük van megosztani a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat. „Magam többnyire PowerPointban készítem el a tananyagot, de próbálkoztam a Preziben, a Thinglinkben is. Aztán mindezt színesítem az interneten, a YouTube-on stb. található zenei és más anyaggal. Törekszem arra, hogy a tanulók számára tanulságos és érdekes feladatokat, bemutatókat készítsek. Sajnos minden tanulónk nem rendelkezik olyan technikai eszközzel, mely lehetővé tenné a távoktatást, nekik postai úton kézbesítjük a tananyagot. Nagy öröm számomra a tanulóimmal történő kapcsolattartás. Jó érzés, amikor egy-egy feladat elvégzése után beszámolnak és képanyagot is küldenek a munkájukról. Itt szeretném megköszönni a szülők támogatását is, hiszen a helytállásuk nélkül a távoktatás csorbát szenvedne. Bízom benne, hogy a járvány hamarosan lecseng és a tanévet nem virtuálisan, hanem az osztálytermekben zárjuk!” – vitt optimizmust a nyilatkozatába Zadravec Szekeres Ilona.

 

tav utrosa gabi

Utroša Gönc Gabriela, szintén a Göntérházi KÁI magyartanára az alsó tagozatban tanít. „Nem egyszerű a munkánk, de a szülőké sem” – mondja. – „Amikor a kolléganőmmel napi szinten tervezzük a feladatokat, tudatában vagyunk annak, hogy nincs minden tanulónak ugyanolyan feltétele az otthoni munkához, ezért a feladatokat differenciáljuk. A tananyaggal haladunk tovább, így többnyire a tankönyvekre és a munkafüzetekre összpontosítunk. Ezek mellett alkalmazzuk még a számítógépet is, például mesehallgatásra, rajzfilm nézésére, különböző bemutatásokra vagy éppen a tananyag begyakorlására, ismétlésére. Nagyon jól összehangoltuk a tanárok, a szülők és a tanulók közti együttműködést. Állandó kapcsolatban vagyunk a szülőkkel, akik naponta vagy hetente küldik el gyerekük elkészült munkáit. Mindannyian csak abban reménykedünk, hogy az ilyen jellegű oktatás nem fog nagyon sokáig húzódni, és mihamarabb visszamehetünk a régi helyünkre, a tantermekbe.”

 

tav Vegi Kornelija

Hogy ebben a helyzetben nem egyszerű a szülőknek sem, ezt kiemelte már szinte minden tanár. Veg Kornelija, aki két iskolás édesanyja Völgyifaluban, nem cáfolja mindezt: „A jelen helyzetet otthon össze kellett hangolnunk a háztartási és többi munkával, valamint a szabadidővel is, hiszen nálunk a távoktatás két alsó tagozatos gyerekkel folyik. Szerintem jól meg van szervezve, rendszeresen kapjuk a tananyagot, a tanárok alaposan és érthetően utasítanak. Ennek ellenére nagyon sok időt vesz igénybe, hogy mindkét gyerekkel átvegyük az anyagot. A második osztályos már elég önálló, de még igényli a segítséget, míg az elsőssel együtt kell dolgozni. Így sokszor előfordul, hogy a tanulás eltart egész nap. És öt hét után a motiváció is visszaesett egy kicsit. Van, amikor már sokat kell küzdeni azért, hogy a napi kötelezettség folyamatosan meglegyen. Talán frissítést jelentene egy videótanóra is, amely a tananyag elmagyarázásában segítene, az egyre jobban hiányzó tanárok pedig így buzdító hatással lennének a gyerekekre. A tanár és a szülő magyarázata ugyanis nagyon eltér egymástól, erre a nagyobbik gyerek már felfigyelt. Mindemellett újabb kihívás előtt állunk, hiszen a férjemmel hamarosan visszatérünk a munkahelyünkre, és akkor a tanulás mellett még a gyerekek felügyeletét is meg kell oldanunk” – mondta.

 

tav vladica

Orban Horvat Vladica két általános iskolás és egy egyetemista édesanyja Dobronakon, és ő is őszintén bevallja: „Az első három hét még elég jól ment, most viszont a fiúk egyre nyugtalanabbak… Három gyermeket iskoláztatunk, Evgenija egyetemista, aki reggeltől délutánig online előadásokon vesz részt, Žan és Štefan pedig 5., illetve 6. osztályos tanuló. Mivel a múlt hétig egy számítógépünk volt – most az iskolától egyet kaptunk –, csak délután tudtunk a fiúkkal tanulni, amire már elfogyott a kedv. Húzódik a dolog, s látom, hogy az anyagot nem tudom olyan jól elmagyarázni, mint a tanárok az iskolában. Azt hiszem, mi szülők nagyobb stresszben vagyunk, mint a gyerekek. Akárhogy is törekszem, az iskola mégis más körülményeket nyújt a tanuláshoz. Most látjuk, milyen fontos munkát végeznek a tanárok, amit eddig nem becsültünk meg eléggé. A fiúk szeretnének már visszamenni az iskolába. Žant már osztályozták is, a feleltetés a Facebook segítségével történt, szép osztályzatot kapott” – mesélte el Vladica.

 

kmj, -ce, ak, snk, tt, hs

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben