kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Fokozatosan újraindulnak a szakrendelők

covid1220 02A Lendvai Egészségház közel egy hónapja bezárta a szakrendelőket a koronavírus-járvány miatt, az általános betegellátást pedig a konténeres ambulancián végzi. A napokban viszont a korlátozások ezen a téren is enyhülnek és legkésőbb május 4-ével a szakrendelők fokozatosan újra elkezdenek működni.

A szakrendelők beindítása fokozatosan, minden előírt óvintézkedés mellett történik. Először az ultrahang, aztán a kardiológiai és a diabétesz-rendelő, majd az urológia, a tüdőgyógyászat és a röntgen kezdi meg működését. A már beutalt betegeknek nem kell új beutaló, őket a várólista alapján fogja a személyzet értesíteni a vizsgálat időpontjáról. Előtte telefonon keresztül ellenőrzik az egyén egészségügyi állapotát, hogy nincs-e felső légúti megbetegedésre utaló tünete. Az esetleges Covid-19 fertőzés kiszűrése érdekében még a vizsgálat előtt is ellenőrzik az anamnézist és a védőmaszk viselése is kötelező.

egeszseghaz1620Požgai Horvat Olga, a Lendvai Egészségház igazgatója türelemre kérte a betegeket, hiszen a rendelők szigorú óvintézkedések mellett fognak működni, ami miatt megnő a várakozási idő: – A betegeket a felülvizsgálatra félóránként rendeljük be, és arra is ügyelnünk kell, hogy a váróteremben ne legyen egy-két betegnél több. Minden egyes vizsgálat után fertőtleníteni kell a felületeket a rendelőben és ki kell szellőztetni, ami időt igényel és lassítja a munkát. Előreláthatólag csütörtökön a nőgyógyászati rendelőben is beindul már a rendelés, míg a fogászat esetében nincs változás. A sürgős eseteket a muraszombati sürgősségi rendelőben látják el – mondta Požgai Horvat Olga.

Az általános ellátás továbbra is a konténeres ambulancián folyik előzetes telefonos egyeztetés alapján. Mindenkinek a háziorvosa elérhető viszont telefonon. – Ezzel az intézkedéssel egyes páciensek elégedettek, egyesek kevésbé – nyilatkozta lapunknak az igazgató, hozzátéve, hogy a betegek jelentős része betartja az utasításokat, ami fontos a személyzetnek is. Megtudtuk azt is, hogy a szigorú óvintézkedések bevezetésekor az orvosi ellátást igénylő betegek száma visszaesett, de a jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a krónikus betegek egyre inkább rászorulnak az orvosi ellátásra, ezért is ésszerű a szakrendelők mielőbbi, de elővigyázatos és fokozatos beindítása. Mindemellett az alkalmazottak is igyekeznek nagyon türelmesek lenni és a kialakult helyzethez is megfelelően alkalmazkodtak – tette hozzá az igazgató.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben