kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Eltolódhat az iskolaépület bővítése

kai bovit1620A következő évek demográfiai előrejelzései szerint Szlovéniában növekedni fog az iskola beiratkozások száma, ez várható az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola esetében is, ahol az oktatás zökkenőmentes biztosításához új tantermekre és egyéb helyiségekre lesz szükség. Habár a dokumentáció már szinte kész, az iskola tervezett bővítése a koronavírus-válság miatt eltolódhat.

Az új termeket a meglévő iskolaépület északkeleti részéhez épített háromszintes létesítményben tervezik kialakítani. A mintegy 850 négyzetméter hasznos alapterületű melléképület földszintjére egy több célt szolgáló, kettéválasztható termet terveznek mosdókkal, lépcsőházzal és az udvarra vezető folyosóval. Az emeleten négy tantermet és mosdókat alakítanak ki, a tetőtérben gépterem, társalgó és irodák kapnak helyet. Az új épületrésznek külön bejárata lesz önálló közmű-kapcsolódásokkal, ami lehetővé teszi a különálló működtetést is.

Az építési munkálatok elkezdését az idei év második felére tervezték, de ehhez állami forrás is kell, a beruházást csak Lendva Község költségvetése nem tudja vállalni. A beruházás becsült értéke 1,5 millió euró, amihez a község kétharmados támogatást nyerhet. Jelenleg folyamatban van a projektdokumentáció elkészítése és az építési engedély megszerzése, amire a község idén 50 ezer eurót különített el. Lendva Község Tanácsa a tervezett beruházás tükrében módosította a község 2020–2023 közötti fejlesztési programtervét és költségvetését.

Az Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium az iskolai beruházásokra vonatkozóan bejelentett pályázatát azonban a napokban hozott döntés értelmében leállította. „A kormány koronavírus-járvány intézkedései és a már jelzett költségvetési módosítás tükrében ideiglenesen leáll az óvodák és általános iskolák beruházásainak társpénzelési pályázata a 2020–2021—es évekre vonatkozólag” – áll a minisztérium kérdésünkre adott válaszában.

A kiírások folytatása tehát a 2020-as állami költségvetés módosításától függ, így a lendvai általános iskola bővítése is eltolódhat.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben