kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Mintegy 60 ezer villanyszámla téves

villany1620A szlovén kormány a járványhelyzet enyhítésére olcsóbb lakossági áramfogyasztást tett lehetővé: március 1-jétől május 31-ig két eddigi díj fizetését törölte. Ám a fogyasztóknak az intézkedés nem hozta meg a várt – közel 20 százalékos – számlacsökkenést, és több mint 60 ezer márciusi villanyszámla téves.

A kormány és az Energetikai Ügynökség három hónapra – március, április és május – lemondott a megújuló energiaforrásra kivetett díjról, illetve a hálózati díjról (SPTE és OVE). Ezeket a tételeket azonban eddig sem az áramfogyasztás után számolták el, hanem a háztartási villamosenergia-rákapcsolási erősség mértéke után – 3, 7, 10 kWH –, ami a számlán szerepel tételként. És éppen ebben van az elvileg olcsóbbá tett villamosenergia-szolgáltatási ár csapdája. A fentiek ismeretének hiánya miatt az embereket csalódás érte, hiszen a kézhez kapott márciusi villanyszámla nem a várt 20 százalékkal alacsonyabb összeget tartalmazta, hiszen nem csökkent az elfogyasztott áram ára, csak ez a két díj lett törölve. A számla értéke lényegesen csak ott csökkent, ahol az áramszolgáltató csökkentette a villamos energia árát is, mint például a GEN-I szolgáltató, mely a díjak törlése mellett 15 százalékkal a villanyáram árát is levitte. Az SPTE és az OVE díjak ideiglenes felfüggesztésének hatását a fogyasztók tehát különböző mértékben tapasztalják meg.   

Ráadásul a kormány a lakossági villamosenergia-fogyasztás kedvezményezés elszámolását március 21-ével léptette életbe, amikorra már több áramszolgáltató kiküldte a márciusi villanyszámlákat. Így fordulhatott elő, hogy mintegy 60 ezer háztartás pontatlan, téves összegű számlát kapott, hiszen az még nem a két nullára átállított díjat tartalmazta. A számlákat az áramszolgáltatónál kell megreklamálni.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben