kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Tiltakoztak az idősotthonok dolgozói

idos tilt17201A koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi héten csökkenő tendenciát mutat úgy országos, mint regionális szinten. A legveszélyeztetettebb helyek viszont továbbra is az idősotthonok. Az ezekben dolgozó alkalmazottak múlt pénteken 15 perces csendes tiltakozással figyelmeztettek a helyzetükre. Az országos akcióhoz csatlakoztak Lendván is.

 

 

A Szlovén Szociális Intézmények Közössége kezdeményezésére több mint 70 idősotthon alkalmazottai rövid időre elhagyták munkahelyüket és az épületek előtt csendes tiltakozással figyelmeztettek arra, hogy az otthonokban a járvány kitörésekor megtelt kapacitásokkal, személyzet-hiánnyal szembesültek, majd a járvány elleni küzdelemben magukra maradtak. Hangsúlyozták, hogy az Egészségügyi Minisztérium a koronavírus-fertőzés terjedése ellen az idősotthonok részére nem dolgozott ki egységes és szakmailag alátámasztott stratégiát. Itt utaltak például a ljutomeri idősotthonban kialakult helyzetre is.

idos tilt17202Az országban folytatódik az átfogó nemzeti koronavírus-tesztelés: a kutatásban való részvételre felszólított 3.000 személy közül hétfőig 1.330-an jelentkeztek a tesztre. A mintavételt eddig 1.237 személynél végezték el és kettőnél állapítottak meg fertőzést. A kutatásban közreműködnek 14 év alatti gyermekek is, akik a résztvevők számának a tíz százalékát képezik. Annak ellenére, hogy a leteszteltek száma előreláthatólag nem éri el a tervezett 1.500-at, a kutatócsoport nem fog új embereket felszólítani a közreműködésre, hiszen Miroslav Petrovec, a felmérést vezető szakember állítása szerint a minták száma elegendő a szükséges elemzésekhez, amelynek első eredményeit a hétvégén mutatják be. A kutatásban részvevő személyeken a teszteket hat hónap múlva megismétlik.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben