kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Több a munkanélküli a Muravidéken is

munkanelk1720Márciusban 472, április 1-je és 20-a között pedig újabb 781 munkanélkülit jegyeztek be a Muravidéken, ami nyilvánvalóan a koronavírus-járvány gazdasági következményeit tükrözi. A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatalnál bejegyzett márciusi adat 2019 márciusához viszonyítva 60 százalékos növekedést jelent. A legtöbben a kis- és közepes vállalatokban vagy önfoglalkoztató vállalkozásokban vesztették el a munkahelyüket, ezen belül leginkább a szolgáltatói szektorban, a vendéglátóiparban és az építőiparban. A hivatal adatai szerint március végén a régióban az álláskeresők száma 6.087 volt.

A koronavírus-járvány következtében eddig országos szinten 262 ezer dolgozó kényszerült otthoni várásra. Ennyi azok száma, akik fizetésének 80 százalékos fedezésére közel 32 ezer vállalat nyújtott be kérelmet az állam felé. Az intervenciós törvény értelmében az első kifizetések május 11-ével indulnak, március 13-i hatállyal visszamenőleg.

A várásra küldött dolgozók száma egyelőre nincs lebontva régiókra. A muravidéki helyzetképre azonban hat az osztrák járványhelyzet is, ahova mintegy 8–10 ezer napi ingázó, vendég- és szezonmunkás járt át. Legtöbbjük a termelésben, az építőiparban, a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban dolgozik/dolgozott. Közülük már több mint 600-an hazatértek (várás, felmondás), rájuk is a Szlovéniában érvényes jogok vonatkoznak.

A várásra irányított dolgozók száma hetente változik, hiszen az újabb elküldöttek mellett a cégek termelési kondíciójuktól függően folyamatosan vesznek is vissza dolgozókat a váráson lévő munkaerő-bázisból. Ennek ellenére a munkanélküliségi ráta ugrásszerű növekedése várható.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben