kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Enyhe lazulás

cim1820A járványügyi korlátozások miatt a vendéglátóhelyek, éttermek, kávézók, turisztikai gazdaságok, borozók forgalma teljesen visszaesett, a klasszikus tevékenységből egyáltalán nincs bevétel. Náluk most a fennmaradás, a túlélés a cél, és a legtöbben új szolgáltatásokat indítottak. Lendván egyre népszerűbb az ételkiszállítás, valamint a városban a teraszok többsége nyitott, tehát már fogadhatnak vendégeket.

 

Bevált az ételkiszállítás

 

– Amikor márciusban be kellett zárnunk, azon töprengtünk, hogyan tovább, és ételkiszállításba kezdtünk – mondta Mihailovič Krpan Mirjana, a Popay pizzéria vezetője. – Az érdeklődés nagyobb lett a vártnál, így mind a 12 alkalmazottunkat meg tudtuk tartani. Átszerveztük pizzériánk munkáját, kidolgoztuk az új honlapot, online megrendelési és fizetési lehetőséget biztosítottunk. Ma már három autóval szállítjuk házhoz a megrendelt ételeket, amik frissen és melegen érkeznek a megrendelőkhöz. Sok vendéget meg tudtunk így tartani, de sok újat is szereztünk. Hétfőn a megkövetelt feltételek mellett megnyitottuk a megújított teraszunkat is. Sajnos nem fedett, így nagyban függünk az időjárástól. Az ételek házhoz szállítását a továbbiakban is megtartjuk, egy új alkalmazott csak ezzel foglalkozik majd.   

Két hete ételkiszállítással kezdett foglalkozni a lendvai Lovski dom vendéglő is, ami eddig náluk nem volt szokás.

– Mivel láttuk, hogy huzamosabb válság elé nézünk, valamit kezdenünk kellett, hogy túléljük az évet. Nem tudjuk, mikor térhetünk vissza a normális kerékvágásba. Elégedettek vagyunk a kiszállítás visszhangjával, s a jövőben is a nap bizonyos időszakában fogunk kiszállítani. A menü mellé minden nap egy kis meglepetéssel is szolgálunk. A teraszunkat is előkészítettük a vendégek fogadására, az asztalok között nagyobb a távolság, fertőtlenítőt helyeztünk ki, a vécé használatakor pedig a vendégeknek, mivel belépnek a belső helyiségbe, maszkot kell feltenniük – emelte ki Žilavec Siniša étteremvezető.

A szigorítások idején új formát vezetett be Derviši Neđad, a Neđo fagylaltozó tulajdonosa is.

– Ha már a fagylaltozónk nem fogadhat vendégeket, akkor mi megyünk ki hozzájuk. Kiszállításra tíz fajta fagylaltból lehetett rendelni, legkevesebb öt gombóccal. Volt kereslet, de a szolgáltatást most megszüntettük, hiszen hétfőtől a járványmegelőzési korlátozások betartásával nyitva van a teraszunk. Visszafogott még az érdeklődés, az embereknél bizonyos visszafogottság tapasztalható, nincs annyi járókelő az utcán – mondta a fagylaltos.

 

 

Hétfőtől elvileg újraindulhattak a fodrászatok is. A járvány miatt bezárt lendvai Lipa szállodában Fordan Suzana fodrászatot, Fideršek Simona kozmetikai szalont működtetett, nem csak a szállodai vendégek számára. Hétfőtől azonban ők nem nyithatták meg a szalonjukat: a Lipa szálloda nem tett az esetükben kivételt, és teljes egészében zárva tart. A Suzana fodrászat 30 éve, a Simona kozmetika pedig 26 éve működött a szállodában.

– Részben meg tudtuk oldani a helyzetet, a kiesést a városban lévő műhelyemben igyekszem pótolni, itt alkalmazom az ottani fodrászomat is. Sajnálom, hogy ez így történt, bizonytalan az ottani újranyitás, és a működésünk a Lipa szálloda további sorsától függ. Márciusra még teljes bérleti díjat fizettem, áprilisra feleset, de háromhavi óvadékunk is van – mondta Fordan Suzana fodrász.

– Én teljesen munkavégzési lehetőség nélkül maradtam, a szálloda zárva, a szalonomban nem tudok vendégeket fogadni. Póthelyiséget sem tudok ilyen gyorsan biztosítani, a lakásomban sem tudom a tevékenységet űzni, hiszen ehhez nincsenek meg a feltételek. A kozmetika még legalább egy hónapig zárva lesz, de félő, hogy még tovább – fejtette ki Fideršek Simona kozmetikus.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben