kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

A pedagógiai szaktanácsadás a távoktatásban

pisnjak maria1820A távoktatás megkezdésével az Oktatási Intézet munkatársai is otthonról kezdtek dolgozni, hamar felismerve, hogy az energiájukat most elsősorban a pedagógusok támogatására, segítésére kell irányítani, így a többi folyó munka háttérbe szorul. Pisnjak Mária, az Oktatási Intézet magyar nyelvi szaktanácsadója osztotta meg tapasztalait a megváltozott pedagógiai gyakorlatról.

Az Oktatási Intézet valamennyi tantárgyhoz működtet virtuális tantermeket, ahol szakmai anyagokat, információkat stb. tesz közzé. A távoktatás alatt drasztikusan megnőtt az ezeket látogató, használó pedagógusok száma. Az intézet munkatársai különböző központi utasítások készítésében is részt vettek, több tantárgytól független és tantárgyspecifikus kisfilmet is készítettek a tanárok, illetve tanulók számára.

– Két kisfilmet magyar felirattal is elláttunk, az egyikhez kétnyelvű (szlovén–magyar) plakát is készült – mondta a szaktanácsadó. – Jómagam rögtön az elején készítettem egy jegyzéket a magyartanárok és az alsóbb osztályokban magyart tanító kollégák részére, amelyben összegyűjtöttem néhány hasznos linket a digitális tananyagokhoz és a feladatkészítéshez. A tanárok számára távoktatási mintaanyagokat, feladatokat, felvételeket is készítettem, folyamatosan tanácsokkal, tippekkel segítem őket. Örülök, hogy idővel a virtuális tanteremben a saját anyagaikat is megosztják egymással és tapasztalatot cserélnek. Szerintem jól veszik az akadályokat, napról napra ügyesebbek. Többen video-órákat is tartanak, ami azért fontos, hogy a tanulók érezzék a személyes kapcsolat erejét – mondta Pisnjak Mária.

Szaktanácsadóként a távoktatás kezdete óta mértékletességre inti a tanárokat, hiszen véleménye szerint nem most kell mindenáron teljesíteni valamennyi célt, ugyanis a jelenlegi helyzet mindenki számára merőben új. – Azt szoktam mondani, illetve írni, az a fontos, hogy ne engedjük el a tanulók kezét és tartsuk fenn a tanulási kondíciójukat. Ne tévesszük azonban szem elől, hogy a szülő nem tanár, sőt sok szülő alig vagy semmit sem tud segíteni a gyermekének. És arra is felhívom mindig a kollégák figyelmét, hogy a gyereknek egy buksija van, és rosszabb esetben tizenöt tantárgya tizenöt buzgó tanárral. Attól, hogy a tanulók most nem felelnek meg minden elvárásnak, még bármi lehet belőlük, akár zseni is. De nem kell mindenkinek annak lennie! Einstein nagyon lassan tanult és beszélni is lassan beszélt. Egészen négyéves koráig meg sem szólalt. Borzasztó rossz memóriája volt, sosem tudta megjegyezni a neveket, dátumokat, telefonszámokat. De ő volt az egyik legnagyobb elme, igaz? Ezt szem előtt tartva bölcsen, türelemmel és jóindulattal kell kezelni a helyzetet. Biztos vagyok benne, hogy a tanárok zöme kellő körültekintéssel és odaadással végzi a munkáját, és majd ha visszatérünk a megszokott kerékvágásba, pótolják azt, amit feltétlenül kell – vallja.

A szakember bízik benne, hogy ennek a válsághelyzetnek az oktatás terén lesz pozitív hozadéka is. Szerinte a pedagógusok rádöbbentek, hogy a távoktatásban nincs esélyegyenlőség, mert nincs minden tanulónak otthon megfelelő, ösztönző, biztonságos tanulási környezete. Ez ráirányíthatja a figyelmüket arra, hogy az iskola sem jelent minden tanuló számára biztonságot, elfogadottságot. Ott sem érzi magát jól valamennyi gyerek, csak az iskolai passzivitásával nem sokat foglalkoznak, mert az ilyen gyerekek helyett beszélnek a többiek, és ők láthatatlanok maradnak. – Most látjuk, hogy a tanulók körülbelül 10 százaléka nem reagál, nem csinál semmit: tehát láthatóvá váltak. Remélem, hogy ez a jövőre nézve tanulságul szolgál, hogy ezentúl őket is lássuk. És abban is bízom, hogy a távoktatást követően nem szűnik meg teljes egészében az információs-kommunikációs technológia használata, amely eddig sajnos nem volt kellő mennyiségben jelen az oktatásban, pedig a 21. században nélkülözhetetlen az ismerete. A tanulóknak, a diákoknak, a szüleiknek és a tanáraiknak kitartást, türelmet, optimizmust kívánok! A világ nem lesz egészen olyan, mint volt, de reméljük, hogy jó hely marad a számunkra – mondta Pisnjak Mária.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben