kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Hétfőtől látogathatók az idősotthonok lakói

helyzetk1820Egy hét alatt 19 új fertőzött személyt azonosítottak a Muravidéken, ahol a fertőzöttek száma összesen 186 főre emelkedett. Az öt muravidéki nemzetiségileg vegyesen lakott községben hétfőn egy új esetet regisztráltak a Lendvai községben, ahol ezzel eddig 13 személy szervezetében mutatták ki a kórokozót.

Egymás után két napon – szombaton és vasárnap – nem azonosítottak új koronavírus-fertőzést Szlovéniában, majd hétfőn hat új esettel nőtt a fertőzöttek száma. Régiónkban továbbra is Ljutomerben van a legtöbb fertőzött, 133 főt tartanak számon, az ottani idősotthon lakói közül pedig a kórokozó 15 idős személy halálát okozta.

A kormány múlt heti korlátozás-enyhítései között szerepelt többek közt az idősotthonok látogatási tilalmának megszüntetése is. Így hétfőtől a Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában is engedélyezett a családtagok, hozzátartozók számára – a biztonsági óvintézkedések betartása mellett – a lakók látogatása. Špilak Franc igazgató elmondta, hogy a látogatás előzetes telefonos vagy email-es egyeztetés után lehetséges és 15 percre korlátozott. A találkozás a lakókkal az otthon udvarán a másfél méteres távolság betartásával és védőmaszkkal történik. A mozgáskorlátozott lakók látogatása megfelelő védőfelszerelés biztosítása mellett a szobában is lehetséges. Nem ajánlott viszont a csomagok, ajándékok behozatala. Az idősotthonból arra szólítanak fel minden látogatót, hogy következetesen tartsák be a higiéniai előírásokat és betegen ne látogassák a hozzátartozókat.              

A járvány terjedésének megelőzésében továbbra is fontos az alapvető higiéniai javaslatok betartása, ezért gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, vagy ha erre nincs lehetőség, fertőtlenítsünk, a könyökhajlatba köhögjünk és tüsszögjünk, ne érintsük meg az orrunkat, a szájunkat és a szemünk környékét. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben