kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Muravidéki Magyar Értéktár: A vindőshús (vindüshus)

ertektar18202A vindüshus készítése a húsfüstölés mellett a hústartósítás egyik archaikus módja. Nevét a vindőről kapta, ami egy dongás faedény, amelyben kiválóan lehetett tartósítani a vágottzsírt és a vindőshúst.

Disznóöléskor a combhúsdarabokat, az oldalast, a dagadót félretették vindüshusnak. A kihűlt friss húst sóval jól bedörzsölték és közepes hőmérsékletű sütőben vagy kemencében néhány órán át lassan sütötték. A pirosra sült húst hagyták kihűlni, majd a vindőbe rakták és ráöntötték a kisütött zsírt. Az edénybe annyi zsírt öntöttek, hogy az egészen ellepje a húsokat. A vindőt többször megrázták, hogy a levegő teljesen távozzon a húsok közül, majd a vindőt hideg helyre rakták. Az így eltett hús több hónapig is elállt, egészen aratásig. A zsírban a hús a hosszú hónapok alatt nagyon finom porhanyós maradt. A fadongából készült vindőket a múlt század közepe tájától a zománcozott bádogvindők váltották fel.

ertektar18201A vindüshust csak ünnepi és jelentős munkaalkalmakkor fogyasztották. A háziasszonyok kimelegítették a húst a zsírból, és máris fogyasztható volt az ízletes sült oldalas. A leolvasztott zsírt a gondos háziasszony visszaöntötte a vindőbe, hogy továbbra is légmentesen tartsa a húst, hiszen ellenkező esetben a hús és a zsír penészedni és avasodni kezdett volna. A vindőshúst fogyasztották hidegen is, kenyérrel, pereccel és hagymával.

A lesütött hús olvasztott zsírban való tárolása elsősorban akkor vált általánossá, amikor tárolóedényként már zománcos zsírosbödönöket vagy nagyobb lábasokat is használtak. Korábban a vindőshúsnak szánt húsdarabokat vágottzsírba rakták, amely különleges ízt adott a húsnak. Néhány háznál füstölt húst (is) raktak a vágottzsírba.

 

ertek18203


Indoklás

A zsírban (vágottzsírban) való hústartósítás, azaz a vindőshúskészítés a hústartósítás egyik archaikus módja, a népi táplálkozás, a népi ételkészítés egyik értékes, régi eljárása, amely csak a Muravidéken maradt fenn. A vindőshús olyan kézműves élelmiszer, gasztronómiai különlegesség, amelyet mind a mai napig készítenek Dobronakon, továbbá a Muravidék egész területén.

Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbé vált a hús vágottzsírban való tárolása, hiszen kiváló éteknek bizonyult a hidegen tálalt vindőshús vágottzsírral. A helybeli parasztgazdaságok és vendéglők kínálatában is megtalálható az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ételkülönlegesség.

 

Forrás

Bogdán Ilona, Dobronak (93 éves)

Szomi Teréz, Dobronak (74 éves)

Kepéné Bihar Mária, Lendvai Kepe Zoltán, Tivadar Éva (2015): Hetés népi táplálkozása. Hogy ne menjen feledésbe 3. Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva. 76–77. 151.

https://www.kl-kl.si/files/fb/digitalne_knjige/hetes_nepi_taplalkozasa/html/mobile/index.html

 

Balaskó Enikő

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben