kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Kérik az EKF 2025 projekt teljes zárszámadását

lekozs1920Nem a Városházán, hanem a járványügyi szabályoknak eleget téve a színházteremben tartotta meg Lendva Község Tanácsa május 7-én a soros ülését. Elfogadták a 2019-es költségvetés zárszámadását és a községközi igazgatóság új alapító szabályzatát.

Az ülés levezetésénél Magyar János polgármesternek Hebar Tibor, a Községi Hivatal megbízott igazgatója segédkezett, mivel április 24-ével a megbízatás alól felmentést kért és kapott Kreslin Aleksandra eddigi igazgató. Kreslin más beosztásban továbbra is a hivatal munkatársa marad.

A zárszámadásból kiderült, hogy a költségvetés bevételi és kiadási oldala elmaradt a tervezettől: a 10 millió euró bevétel 90 százalékban, a 12 millió euró kiadás pedig 85 százalékban valósult meg. A kitűzött szintnél alacsonyabbak voltak a beruházási kiadások is, az 5,2 millió euró helyett 3,8 millió valósult meg. Mintegy 750 ezer eurót áthoztak a 2020-as költségvetésbe. A tanácstagok felszólalásaikban a koncessziós díjak és az átcsoportosítások mértékére, a gazdasági támogatások hatékonysági felmérésének szükségességére, az intézetek pénzelésére mutattak rá. A számok mellett azonban elsősorban a község élhetőségét kell szem előtt tartani.

 

 

A tanács elfogadta Lendva, Dobronak és Kebele községek közös igazgatóságának új szabályzatát. A rendelet szerint bővül a közös szerv hatásköre, ami magasabb állami támogatást is jelent. Jelenleg az igazgatóságnak összesen 11 alkalmazottja van, tevékenységük a felügyelőséget, a rendészetet, a környezet- és területrendezést, a kommunális infrastruktúra ügyeit és a polgári védelmet fedi. A fordítói szakszolgálat viszont, mellyel szintén bővíteni akarták a közös egység tevékenységét, a kettős finanszírozás veszélye miatt (a nemzetiségileg vegyesen lakott községek e címen külön támogatásban részesülnek) nem sorolható az igazgatóság tevékenységébe.

Mivel Lendva nem volt sikeres az Európa Kulturális Fővárosa 2025 pályázaton, leállították a Lendva 2025 Kft. alapítási folyamatát. A tanács azonban a projekt zárszámadását kéri a kezdetétől a befejezéséig, hiszen a sikertelen programra nem kevés pénz fordítottak.

A tanács a továbbiakban támogatta a polgármester azon javaslatát, hogy a járványintézkedések miatt leállni kényszerült jogi személyeknek áprilisra leírják a víz- és csatornahálózati díjat.

 

Szomi Ilona helyére Šabjan Éva került

Bonyolultan alakult a Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) új tanácstagjának kinevezése. Mivel a Polgárok a fejlesztésért lista tagjaként kinevezett Szomi Helena-Ilona lemondott a tagságáról, a lista a helyére Hajdinjak Prendl Silviját, a KKK tanácsának eddigi elnökét javasolta, akinek tagként lejárt a mandátuma. A mandátumvizsgáló bizottság ezt visszautasította, s újabb javaslatot kért a listától, mely viszont kitartott javaslata mellett. Ezt követően a bizottság felszólította a községi tanácsba bejutó összes listát és pártot, hogy tegyenek javaslatot az új tag kinevezésére. Három javaslat érkezett: Hajdinjak Prendl Silvija (Polgárok a fejlesztésért), Kreft Lidija (Dejan Süč listája) és Šabjan Eva (SDS). A bizottság az utóbbit javasolta, a tanács pedig 11 mellette és 3 ellenszavazattal megerősítette Šabjan Eva tagságát. Az ülésen ennek kapcsán a KKK Tanácsának tagjai figyelmeztettek arra, hogy a tanácsban történt szabálytalanságok, szabálysértések, nyomásgyakorlások kapcsán minél előbb meg kell vizsgálni és orvosolni kell a helyzetet.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben