kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Idén 300 lámpát cserélnek le

kozvilag19201Benicán és Pincemajor egy részén már március óta korszerűsített utcai világítás üzemel takarékos ledes lámpákkal. A közvilágítás felújítása most Bánután folytatódik. A beruházás során a Lendvai községben 300 hagyományos lámpát cserélnek le, a munkálatokra a költségvetésben 120 ezer eurót irányoztak elő.

A község területén a régi utcai világítás immár 30 éves: a 101 kilométernyi, 200 kW-os alacsonyfeszültségű hálózatban 2000 lámpa világít többféle fényforrással, melyek legtöbbje azonban nem felel meg a mai igényeknek, előírásoknak és a legújabb fényszennyezési szabványoknak. Mindezeken túl az üzemeltetési költségek is nagy terhet jelentenek a községi költségvetésben.

A közvilágítás aktuális megújítási tervei szerint 300 hagyományos fényforrás kerül lecserélésre. Ezek helyett ledes lámpákat szerelnek fal, amelyek 4–5-ször takarékosabbak és gazdaságosabbak a korábbi lámpáknál. Lendván a közvilágítás rekonstrukciójára 40 ezer eurót hagytak jóvá a közúti és 80 ezret az utcai világítás esetében.

Benicán és Pincemajor egy részén, ahol már az új közvilágitás üzemel (28 új lámpaoszlop Benicán és 12 Pincemajorban), a munkálatok párhuzamosan folytak az Elektro Maribor alacsonyfeszültségű hálózatának felújításával. Az új rendszer egész éjjel üzemel, 23 és 5 óra között csökkentett teljesítménnyel. Megvilágítást kapott a két települést összekötő új híd is. A munkálatok kivitelezője a lendvai Elmond Kft. volt, a beruházás értéke pedig 29 ezer eurót tett ki.

kozvilag19202A közvilágítás korszerűsítési üteme a koronavírus-járvány miatt enyhén lelassult. A munkálatok azonban Bánután jelenleg is folynak (17 új lámpaoszlop) és várhatóan májusban be is fejeződnek. A kivitelezés itt is az alacsonyfeszültségű hálózat felújításával párhuzamosan történik. Az utcai világítás korszerűsítését az Elektro MB Rt. végzi, a munkálatok értéke 21 ezer euró. Bánután folyamatban az optikai hálózat kiépítése is, ehhez a Telekom telekommunikációs kezelőcsöveket helyez el.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben