kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

Trágyalé-szórás Lendva kapujában

biogaz2020– A hét elején éjjeli szállítások zajlottak a szanálás alatt lévő Egytec Energy tulajdonú lendvai biogázerőműből. A 4-es számú erjesztőtartályból két helyi gazda trágyalét vett át és Lendvához közeli földjén szórta szét. Emiatt a földekről egész éjjel és még másnap is bűz terjedt, ami elfogadhatatlan és felháborító az emberek életkörülményei és a turizmusfejlesztés szempontjából is – mondta Magyar János, Lendva Község polgármestere, aki az ügyben már bejelentést tett az illetékes felügyelőségen, valamint a rendőrségen.

A polgármester a terepszemle után a biogázerőmű szanálását koordináló cég képviselőjének is felrótta a bűzlő maradékanyag elszállításának és kezelésének ilyen módját.

A korrektnek induló partneri viszonyra így a bizalmatlanság árnyéka vetült, hiszen amint a biogázerőműnél korábban elmondták, a folyékony maradékanyag (környezetvédelmi bevizsgálása szerint földművelésre alkalmas anyag) elszállítását Magyarországra tervezték. Ez több szállítmány esetében meg is történt, az átvevő a Cilinkó Agrár Kft. volt Szentgyörgyvölgyből. Részben azonban a helyi gazdákhoz is került engedély nélküli, éjjeli szállítás révén – a városközponton keresztül. A trágyalé a Lendvát övező földekre került, a nem megfelelő szétszórási módszer alkalmazása miatt pedig a földekről szörnyű bűz terjedt a városban.

A trágyalé kiszállításával kapcsolatos esetleges szabálytalanságokat az illetékes felügyelőség és a rendőrség vizsgálja.

 

 

MCSi Design