kele
perec1
garas1
64. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2020. 11. 19.
kiscim4620
 

Ismét napirenden a Lendva–Belatinc vasútvonal

vrtovec2520A Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa Nagypalinán tartotta meg soros ülését. Beszámoló hangzott el a régió fejlesztési feladatainak megvalósításáról és a költségfelosztásról, valamint ismét terítékre került a térség jégeső-elhárítása. Az ülést követően Jernej Vrtovec infrastrukturális miniszter találkozott a jelenlévő polgármesterekkel.

– A szlovén kormány folyamatosan igyekszik kiemelten kezelni a Muravidéket, amit az elfogadott beruházási projektek bizonyítanak: a 7,7 milliárd euró összértékű 187 jelentős beruházási terv között nagyon sok a régiót érintő projekt is. Úgy tűnik, hogy a Muravidék távol esik Ljubljanától, de ez nem igaz, a Muravidék Szlovénia szíve – fogalmazott a fejlesztési tanács ülését követő sajtótájékoztatón az infrastrukturális miniszter. Kiemelte az összehangolt regionális fejlesztés és a decentralizáció fontosságát, ami az elsődleges közművekbe (utak, kerékpárutak, energetika) fektetett beruházások révén valósulhat meg. Vrtovec reményét fejezte ki, hogy ebben a ciklusban kiépül Muraszombat keleti elkerülőútja (a terv értéke 25 millió euró), melynek építését a sebeborci víztározó ügye késlelti, de remélhetőleg jövőre elindulhatnak a munkálatok. Jóváhagyott projekt a Pince–Cirkovci és a Muraszombat–Mačkovci távvezeték felállítása is. Vrtovec szerint a kormány a Belatinc–Lendva–Rédics vasútvonal újjáélesztését ismét fontolóra veszi, a projektet a koperi kikötő Belatinc Községbe tervezett logisztikai termináljának létrehozásával egyidejűleg valósítanák meg. Az állam által támogatott projekt a muravidéki vízvezeték-hálózat 2. fázisának építése a B és a C szakaszban is. A kormány támogatja továbbá a geotermális energia kihasználását, viszont ellenzi a rétegrepesztést.  

 

 

A miniszter látogatása előtti ülésen a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa a régió jégeső-elhárításának még mindig nyitott kérdését tárgyalta, hiszen a repülős védelem társfinanszírozási egyezményéhez még nem csatlakozott mind a 27 község. A jégesővédelmi kezdeményezést újabban összekötötték Lendva Község LIFE projektjével, mely kilátásba helyezi akár egy megfelelő repülő vásárlását is. A fejlesztési régió tanácsának a szabályzat szerint egy év után új elnöke van: Jaklin Damjant, Nagypalina Község polgármesterét Glavač Alojz, Marác Község polgármestere váltotta fel. A két alelnök Ivanušič Stanko, Razkrižje, illetve Škalič Jožef, Kuzma Község polgármestere lett.

 

A Pince–Lendva útszakaszról

Jernej Vrtovec infrastrukturális miniszter Nagypalináról Lendvára érkezve találkozott Magyar János polgármesterrel. A kormány 19 projektet támogat a község területén, legfontosabb a Lendva–Pince útszakasz rekonstrukciója, melynek kivitelezése már 2021 elején elindulhat Csentétől Pince irányába. Az állam megkezdi a Hosszúfalu–Hídvég közötti kerékpárúton a hiányzó három híd építését is.

 

 

MCSi Design