kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Ismét jelesre vizsgáztak a muravidéki borok

bor2520A hagyományosan márciusban megszervezett egyesületi borminősítéseket két egyesület, a dobronaki és a csentei június folyamán szervezte meg, míg a lendvai egyesület úgy döntött, idén nem szervez bormustrát.

Elsőként, még június 8-án a Dobronaki Szőlőtermesztők Egyesülete állt munkába. A borminősítés Strehovcin zajlott, a benevezett 82 minta több mint fele a szomszédos Magyarországról érkezett. A borok nagy többsége az éppen aktuális 2019-es évjáratot képviselte, de volt néhány előző évjáratú bor is.  A bormustra legmagasabb elért pontszáma 18,50 volt, ezt kettő minta érte el,  Kovač Jožef dobronaki  termelő traminije, illetve a strehovci Lipič család chardonnay mintája. 18,40 pontot kapott tramini boráért a dobronaki László Emil, fehérburgundi mintájáért pedig a turniščei Vnuk család. 18,30 pontot ért el Magyarországról a Kránics Borház cabernet franc borával, illetve a Vlasics Borpince szürkebarát mintájával, a már említett László Emil sárgamuskotályával és sauvignon mintájával, a szintén már említett Vnuk család sauvignon, valamint Horvat Bojan chardonnay mintájával. A 18,30 pontot elérte két rajnai rizling is, így a strehovci Lipič család és a dobronaki Meričnjak család mintája is. Hagyományosan jól szerepeltek a fehér házasított borok, itt a dobronaki Toplak Ernest, a kámaházi Tivadar Jožef és a strehovci Toplak család bizonyult győztesnek egyaránt 18,20 ponttal.

Az idén megalapításának 30. évfordulóját ünneplő  Csentei Szőlőtermelők Egyesülete június 17-én szervezte meg egyesületi borminősítését, amelyre 142 mintát neveztek be a termelők, ebből 32 minta Magyarországról érkezett. A házasított fehér borok között 18,20 ponttal a lendvai Paušič Ivan bizonyult a legjobbnak, a második helyen 18,13 ponttal a filovci Vida Manuela és a petesházi Gunc Ladislav osztozkodott. A három furmint között 18,17 ponttal szintén a lendvai Paušič Ivan bizonyult a legjobbnak, míg az olaszrizlingek között azonos pontszámmal a gyertyánosi Režonja Mihael és a völgyifalui Bači család osztozkodott az első helyen. Viszonylag sok, hat minta jött össze a chardonnay borok versenyében is, itt 18,20 ponttal a pincei Gal Ladislav bizonyult a legjobbnak, míg 18,17 ponttal a felsőlakosi Kepe Feri és a csentei Felső Alen osztozott a második helyen. A szürkebarátok között a lendvai Gönc Ferenc nyert 18,13 pontos eredménnyel. A többi fajtánál inkább csak egy minta vpolt, illetve egy-kettő minta versenye alakult ki. Mindenképpen kiemelkedő Verbančič Rudolf lendvahegyi termelő eredménye, aki 2018-as évjáratú bogyóválogatott szüretelésű traminijáért 19,43 pontot kapott, ez volt a verseny legmagasabb pontszáma.

A minősítéseket végző bizottságok egyöntetű véleménye mindkettő minősítést illetően az, hogy a borok jól, sőt jelesre vizsgáztak. Ez annak ellenére is igaz, hogy a későbbi időpont ellenére – tekintettel a kistermelői bortárolási körülményekre – számos tárolási hiba volt megfigyelhető a borokon, amit a kizárt minták nagyobb aránya is bizonyít. Másrészt a jól tárolt borok ebben az időpontban igazi érettségüket is megmutatták.

 

 

MCSi Design