kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Indulhat a nyár – helyi vaníliával!

cimvani2620Vége ennek a különösre sikeredett, nehéz hónapokat hozó tanévnek, és végre egyre melegebbek már a napok is. Az idei félig virtuális, kényszer-kísérleti oktatás után különösen megérdemelt a pihenés tanuló, szülő és pedagógus számára is. De most már itt az ideje a gyerekek számára mindig gondtalan szünidőnek, jöhet a csobbanás a medencébe és a tengerbe, és még megannyi más kellemes időtöltés várja őket. Kívánjuk, hogy szerezzetek minél szebb élményeket, ráadásul elkészült már az első muravidéki kézműves fagylalt is a Dobronakon termesztett vaníliából!

 

 

Az első muravidéki vanília Dobronakról

   

Ha tudjuk, hogy a vanília az egyetlen az orchideafélék között, amelynek a termése fogyasztásra is alkalmas, már érthető, mit keres az Ocean Orchids orchideái között ez a kosborféle. A „dobronaki vanília” termesztésének kezdetei 2007-re nyúlnak vissza, és idén már 220 vaníliarúd érett be. A tešanovci Passero Csokoládémanufaktúra fagylaltot készített az illatos termésből.

Dobronakon a múlt héten az Ocean Orchidsban lehetett első ízben megkóstolni azt a fagylaltot, amely az első muravidéki vaníliából készült. A hűsítő nyári desszert elkészítése a dobronaki cég és a tešanovci Passero Csokoládémanufaktúra közreműködésében született meg. Az első kóstolási lehetőség a tanév utolsó tanítási napján a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola tanulóit illette meg, akik természetesen örömmel fogadták a meghívást és az egy gombóc Ocean Vanilla nevű fagyit. A „tesztelés” előtt azonban rövid szakmai körutat tettek a melegházas létesítményekben Jevšnik Tomaž kertésszel, az Ocean Orchids orchideafarmjának műszaki igazgatójával. Ennek során megtudhatták, hogy a vanília kúszónövény és tulajdonképpen egy orchideafajta. A legnagyobb mennyiségben Mexikóban, Madagaszkáron és Réunion szigetén termesztik.

Az orchideafarm trópusi kertjében 2007 óta nevelnek vanílianövényeket, póznákra van felfuttatva, így akár a 2–3 méteres magasságot is elérhetik.

– A vanília virágait kézzel porozzuk be. A halványsárga, illatos virágok csupán egy napig nyílnak, így a munkát kellő szakértelemmel rövid időn belül el kell végezni, különben nem lesz termés – mondta Jevšnik Tomaž. A halványzöld színű, fürtökben növekedő rudak nagyon lassan fejlődnek, 6–9 hónap alatt érnek be.

 

 

– Amikor a termések szedésre érettek, további feldolgozásra, fermentálásra van szükség, hogy az aromaanyagok – köztük a legismertebb a vanillin – átalakuljanak. A rudakat fél éven át érleljük, fermentáljuk, a termés így kapja meg barnás-feketés színét és kiváló illatát. Általában minden termesztőnek megvan a féltett receptje, az érlelési módszer a minőség meghatározó tényezője – tette hozzá a szakember. A világpiacon a vanília a sáfrány után a legdrágább fűszer, magas ára miatt a háztartásokban inkább mesterséges változata, a vanillin, a vaníliás cukor van jelen.

A dobronaki trópusi kertben most már megvan minden feltétel a vanília termesztéséhez, így az egzotikumnak számító fűszernövény akár nagyobb teret is kaphat náluk. A vaníliájukból készített fagylalt pedig hamarosan kis edényekben, előrecsomagolva is kapható lesz. A receptet a Passero Csokoládémanufaktúrában dolgozták ki.

– A fagylaltkészítés is mesterség, és a kiváló alapanyagok nagyon fontosak. Úgy gondolom, sikerült a közkedvelt és a legelterjedtebb vaníliafagylaltot a valódi, hamisítatlan formában elkészíteni, hiszen az ízesítés a helyben termesztett igazi vaníliával történt – mondta Passero Sotošek Jasmina a csokoládémanufaktúrából.

– A vanília aromaanyaga nem a terméshéjban, hanem a rengeteg apró, összetapadt magban található – mondta az első muravidéki vaníliás fagyi készítője, Sotošek Tomaž.  – A vanília kékes-szürkére színez, a fagylalt a tojástól és a tejszíntől kapja a sárgás színt. A vanília a fagyiban szabad szemmel csak mákszemnyi fekete pontocskákként látható. A hazai vanília kitűnő minőségű, és látunk fantáziát ebben az irányban. Egy liter édes illatú, zamatos fagylalt elkészítéséhez két szál vaníliarúd szükséges – tette hozzá a készítő, aki örömmel osztotta a gombócokat a legszigorúbb tesztelőknek: a gyerekeknek. A dobronaki tanulók szerint a helyi vaníliából készült fagyi „a jobbnál is jobb”.

 

 

 

MCSi Design