kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Még nem ismertek a vegyi elemzés eredményei

biogaz2620Magyar János, Lendva Község polgármestere a Környezeti és Területfejlesztési Minisztériumban megtartott megbeszélésen bemutatta a község és a petesházi falugyűlés álláspontjait a biogázerőművel kapcsolatban. A lendvai erőműben maradt bűzlő anyag vegyi elemzésének eredményei még nem ismertek. Nagyobb felhatalmazást kap a községközi felügyelőség?

Május 19-én Lendva Község vezetése reagált a biogázerőműből és a környékbeli mezőkről terjedő bűzre, amit az erőmű erjesztőjéből engedélyek nélkül kiszállított vitás anyag okozott. Az esetet megvizsgálta az illetékes állami környezetvédelmi felügyelőség is, majd mintavételt rendelt el a fermentálókban található maradékanyagból. A minta vegyi elemzésének eredménye még nem ismert (mint megtudtuk, a község illetékesei számára sem), bár a 30 napos határidő már lejárt. Lendva Község az ügyben aktívan nem vehet részt, hiszen jelenleg nem minősül aktív félnek. Az elemzés eredményei sok mindent befolyásolnak, ettől függ például a kétes összetételű anyag eltávolítási/megsemmisítési módja is.

A Muraszombati Vízügyi Igazgatóság megállapította, hogy a június közepén engedély nélkül a biogázerőművel szomszédos mezőre ömlesztett, majd onnan a Kopica-patakba is befolyó bűzlő anyag miatt a patakban alig volt oxigén. A felügyelőség elrendelte a folyadék átszivattyúzását a patakból a 4-es fermentálóba, majd a vízügyi igazgatósággal együtt meghatározzák a Kopica szanálási módját.

Lendva Község azt követeli, hogy az összes maradékanyagot távolítsák el a biogázerőműből, amivel a bűz régóta tartó terjedése is megszűnne. Követelik az illetékes szervek intézkedését, a felelősségre vonást is.

– A Környezeti és Területfejlesztési Minisztériumban az illetékes szervek hatékonyságának javítása érdekében javasoltam, hogy a községközi felügyelőség az állami környezetvédelmi felügyelőséghez hasonló, nagyobb felhatalmazást kapjon, főleg a környezetvédelem és az építés-engedélyeztetés területén – mondta a minisztériumi találkozó után Magyar János polgármester. – A következő fázisban a községközi felügyelőség regionális felügyelőséggé alakulhatna, így sikeresebben és gyorsabban megoldhatók lennének a muravidéki biogázerőművekkel kapcsolatos gondok is. A községek a problémákra jelenleg csak figyelmeztethetnek, feljelentéseket tehetnek. A kezdeményezést a minisztériumban pozitívan értékelték, valamint Belatinc Község és Muraszombat Község is támogatja – tette hozzá a lendvai polgármester.

 

 

MCSi Design