kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Büszke pincei pókák

poka2720A rendezvényszervezés bizonytalan időszakában üde élményt jelent egy-egy nyári esemény sikeres lebonyolítása. A hétvégi pincei falunap, mely a környéken Pókafeszt néven ismert, ilyennek kerül be az idei muravidéki eseménynaptárba. A helyiek a valaha sértésnek számító „pincei póka”, azaz pulyka elnevezést büszkén felvállalva hagyományt és márkanevet teremtettek, és a látogatókat gazdag programmal várták.

 

 

Idén is színes programok a Pókafeszten

 

Július első szombatján került megrendezésre Pincén a Pókafeszt elnevezésű, már hagyománnyá vált falunapi esemény a faluotthon udvarán.

 

 

A pinceiek egésznapos programokkal várták a látogatókat délelőtt 11-től egészen a késő esti órákig. A legkisebbekk játszhattak a gyereksarokban, vagy kipróbálhattak különböző tűzoltókellékeket, köztük a szirénát a völgyifalui tűzoltók jóvoltából. A kézművesség kedvelői megtanulhatták a lendvai kosárkötőktől a kosárfonás technikáját, de az sem unatkozott, akit a régi fényképek érdekelnek. A faluotthonban ugyanis kiállították Jaklin Jožef 86 fotóját, amelyeket az évek folyamán gyűjtött össze, és Pince történetének egy-egy momentumát mutatják be. Voltak képek pincei első világháborús katonákról, a tűzoltókról, az egykori futballcsapatról, a falusi lakodalmakról, a cséplésről és más munkálatokról, az egykori színjátszásról és egyházi szertartásokról is. A kultúrműsor szereplői a Gaberski Mantraši, valamint a völgyifalui Pünkösdi Rózsa Citeraegyüttes voltak, a nap többi szakaszában pedig Völgyi Öcsi adta a talpalávalót. Éhes sem maradt senki, hiszen a vendégeket olyan finomságokkal várták a szervezők, mint a bogrács, lángos, valamint a Pókafeszthez híven pulykanyaka-pörköltet is lehetett kapni tarhonyával.

 

poka2720jaklin

Jaklin Kristijan, a Pincei Turizmusfejlesztő Egyesület titkára elégedett volt az általuk szervezett rendezvénnyel, amelyet a járványhelyzet ellenére meg tudtak tartani, hiszen a Közegészségügyi Intézettől (NIJZ) külön engedélyt kaptak rá, mivel már jóval korábban bejelentették az eseményt. Igaz, a feltételeknek eleget kellett tenniük, vagyis maszkban kellett ételt és italt felszolgálni, illetve fertőtlenítőszereket is biztosítani kellett, de ezt is megoldották.

 

poka2720orsos

Pince legújabb lakosa, Orsós Emília idén járt először a Pókafeszten. Kiemelte a falusiak összefogását, amiből ő is kivette a részét, hiszen kifliket sütött a rendezvényre, s mint mondta, tetszett neki, hogy a vidék lakossági összetételéhez híven a kultúrműsor zenei világában képviseltette magát a magyar, a szlovén, de még a volt jugoszláv kultúra is.

A nap vége felé volt tombola is, amelynek a főnyereménye egy élő pulyka, a két vígaszdíj pedig egy-egy festmény volt. A rendezvény a bizonyítéka annak, hogy habár valaha a „pincei póka” elnevezés sértést jelentett, ma már büszkén viselik, és állatuk még a Turizmusfejlesztő Egyesület címerében is megtalálható.

SoPe

 

 

MCSi Design