kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Az alkotások talán elűzik a vírust

alkot harman2820Az elmúlt héten zajlott a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet idei első nyári tábora, a képzőművészeti alkotótábor Nemes Laci bácsival.

A napközis táborban összesen húsz gyermek, a kétnyelvű általános iskolák 1–5. osztályos tanulói vettek részt öt napon át reggel nyolctól délután négyig. A szervezők igyekeztek a Közegészségügyi Intézet (NIJZ) szabályait betartani a foglalkozások és az étkeztetések során is, hogy a tábort egészségesen látogató gyerekek azt úgy is hagyhassák el.

Az első napon a résztvevők kiállításokon keresztül ismerkedtek meg a képzőművészettel, amelyhez a Bánffy Központ és a lendvai vár galériájában lévő kiállítások műveit nézték meg. Az „elmélet” után a táborozók a vár udvarán újraalkották többek között Robert Jurak szobrait. A tábor helyszíne a hét többi napján a hosszúfalui vadászház volt, amelynek udvarán több monumentális festményt és szobrot is alkottak Nemes László képzőművész vezetésével, természetesen minden nap más-más technikával. A tábor témája a koronavírus elűzése, alkot bazsika2820illetve megfékezése volt, így az alkotások nagy része is ezt tükrözi, például a madárijesztők, vagy esetleg a mérges, elégedetlen arcú lények rajzai. A táborozók nem csak a képzőművészettel foglalkoztak, hanem olyan drámajátékokaban is részt vettek, amelyek valamilyen módon a képzőművészethez kapcsolódnak. Bazsika Anna, aki most fejezte be az első osztályt Lendván, a következőt nyilatkozta: – Sok mindent alkottunk és rengeteget játszottunk. Maszkokat is készítettünk, amiket ki is festünk majd.

A pártosfalvi iskola jövőre 4. osztályos tanulója, Domokos Márk Szilárd (fölső képünkön középen) pedig hozzátette, hogy nagyon jól érezte magát; társaival készítettek két ijesztő festményt, amikre nagyon büszkék, hiszen jól sikerültek. Az alkotótábor utolsó napján a szülők megtekinthették a kiállítást, amelyen gyermekeik egész heti munkája volt látható.

SoPe

 

 

MCSi Design