kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Októberig folynak a munkálatok a sztrádán

sztrada2820Július elején elkezdődtek a felújítási munkálatok a muravidéki autópálya (A5) 11,2 kilométernyi szakaszán Muraszombat és Tornisa között. A várhatóan négy hónapig tartó munkálatok alatt felújítják az úttestet és a burkolatot, korszerűsítik a muraszombati és a lipovci leágazást, valamint az autópályához tartozó szükséges objektumokat is.

A munkálatokat a Pomgrad Rt. cégkonzorcium és a VOC Celje Kft. végzi, a beruházás értéke pedig meghaladja a 12,5 millió euró – tette közzé a DARS, a szlovén autópályakezelő vállalat.

A korszerűsítés első szakasza várhatóan egy hónapig tart (július végéig), ez idő alatt lezárják a bal sávot mindkét irányban Muraszombat és Tornisa között. Közlekedni csak a jobb oldali sávon lehet. A lezárás alatt átalakítják a forgalmi sávok közötti zöldterületeket, ezeket aszfalttal burkolják le. Az úttesteket beton biztonsági kerítéssel választják el, amivel mindkét irányban a sáv mintegy 70 centiméterrel kiszélesedik. Ez balesetek esetén megkönnyíti az intervenciós járművek helyszínre való érkezését.

A DARS Rt. tervei szerint augusztus 5-étől Maribor irányában feles sztrádalezárásra kell számítani az útfelület felújítása miatt mintegy 5,6 kilométernyi szakaszon. A forgalom – a munkaütemezés szerint – másfél hónapig az autópálya egyik felén folyik majd mindkét irányban. Hasonló történik majd Lendva irányában is, amikor szintén 1,5 hónapig a már felújított szakaszon haladhat a kétirányú forgalom. Az illetékesek szerint – tekintettel arra, hogy közlekedésileg nem leterhelt szakaszról van szó – nagyobb fennakadásokra, torlódásokra nem kell számítani.

 Szintén augusztus 5-én zárják le a lipovci leágazást Maribor felé, a forgalmat a muraszombati csatlakozó veszi át augusztus 25-ig. Ugyancsak Maribor irányában augusztus 25-e és október 14-e között a javítások miatt lezárják a muraszombati leágazást. Ez idő alatt a Muraszombat-észak pihenő is zárva lesz. Lendva felé a lipovci leágazás lezárásának ideje szeptember 20-a és október 10-e között esedékes. Szintén ebben az irányban október 10-e és 30-a között lezárják a muraszombati leágazást, ekkor a Muraszombat-dél pihenőhely is zárva lesz. Ennek a szakasznak a felújításával befejeződnek a 120 napra tervezett korszerűsítési munkálatok, melyekkel a DARS a közlekedési biztonságot kívánja javítani. A szakaszon új leállóhelyeket is kialakítanak.

 

 

MCSi Design