kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Gátjavítás Benicénél és Gyertyánosnál

muragat2920A kormány hat új projektet sorolt be a hatályban lévő 2020–2023 vízügyi fejlesztési tervbe, közülük kettő a Muravidék árvízvédelmét javítja. Az egyik a Lendvai községben a Mura árvízvédelmi töltéseinek javítása Benicénél és Gyertyánosnál.

 

 

A beruházás értéke 1,4 millió euró. A Lendva térségében történő gátjavítás mellett megerősítik a Mura árvízvédelmi töltéseit is Gornja Radgonánál mintegy 1,8 millió euró értékben. Az építési munkálatok még idén elkezdődnek, a befejezést 2022-re tervezik. Benicénél a védmű fő funkciója a töltések mögötti lakott terület, Benice elöntés elleni védelme. Ezen térség árvízvédelmi biztonságához hozzájárul a gyertyánosi gátszakasz magasságának növelése is, mégpedig a kóti kataszteri határtól a Muraszerdahely–Lendva útig. A beavatkozások a meglévő töltés nyomvonalát és profilját követik. A töltésen szervizutat építenek, a közlekedést azonban sorompókkal korlátozzák.

Benice árvízvédelmére már 2007-ben elkészültek a tervek, mely szerint 890 méter hosszú töltésszakaszt javítanak meg. A beruházás költségeit a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztériumnál létesített vízügyi alapból biztosítják.

MCSi Design