kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Vesszőfonás, csuhézás és hetési hímzés

radamos3120A radamosi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület augusztus 1-jén kézműves kiállítást és műhelymunkát szervezett a radamosi falu- és tűzoltóotthonban. Az érdeklődők szombaton délután a kosárfonás, a csuhézás és a hetési hímzés alapjaival ismerkedtek.

A járványhelyzet idén nemcsak átalakította az egyesületek nyári programjait, de egyben lehetőséget is adott új tartalmak, ötletek kidolgozására. A radamosi művelődési egyesületben éltek az újítás lehetőségével: egy hagyományőrző kézműves kiállítás és műhelymunka keretében a múltat a jelennel kötötték össze. Amint Sabo Marika egyesületi elnök az eseményen kiemelte, a programmal a Muravidékre jellemző mesterségek széleskörű megismertetésére, a kézműves – cekkerkötés, kosárfonás, hímzés – hagyományok megőrzésére, ápolására és főleg a továbbadására törekedtek, hogy a modern világban ne merüljenek feledésbe.

 

 

A faluotthon tornácán szombaton délután ennek jegyében három népi iparművész tartott foglalkozást és osztotta meg gyakorlati tudását az érdeklődőkkel, akik megtapasztalhatták, hogy a tárgyak elkészítéséhez egy kis kézügyesség, de főképp kitartás szükséges. A kosárfonás Dulics Margit éber felügyelete alatt folyt, a csuhéból készült cekkerek fonását – ami hosszabb időt és ügyességet igényel – Fehér Rozika néni és Brda Marika mutatta be, Sabo Marika pedig az egyszerűbb tárgyak – madár, virág – elkészítését, míg Tüske Mária a hetési minta hímzését tanította. A foglalkozásokra gyermekek is érkeztek, akik a műhelymunkákon keresztül ismerhették meg a tartalmasan eltöltött szabadidő egyik módját.

A figyelemfelkeltő és tetszetős kiállításon a szervezők végigvezették a látogatókat a természetes alapanyagokból régebben készült használati tárgyak, kosarak, cekkerek, szőttesek, dísztárgyak, majd ezek modern és megújított változatai között.

 

 

MCSi Design