kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Határátkelési szigorítások várhatók

koroan ostanizdrav 1A múlt héten ugrásszerűen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, ami országos szinten 108 új fertőzést jelentett, ennek több mint fele külföldről behozott. A kormány kötelező karantén bevezetését fontolgatja a Horvátországból visszatérőknek. A fertőzéskövetési mobilapplikáció már letölthető.

 

Hétfőn 27 új koronavírus-fertőzést azonosítottak Szlovéniában, két személynél fertőzés igazolódott be Lendva községben is, ami az első aktív fertőzéseket jelenti (keddig) a nemzetiségileg vegyesen lakott területen. A Mura-vidéken négy fertőzöttet tartanak nyilván, a lendvai kettőn kívül egyet Kuzma és egyet Gornja Radgona községben. A hét elején országos szinten 266 volt a fertőzöttek száma.

Az aktív fertőzések számának ugrásszerű növekedését a horvátországi nyaralásukról hazatérők befolyásolják, főleg a 15-35 év közötti korosztály. Köztudott, hogy a külföldről behozott vírus legnagyobb gócpontjai a tengerparti szórakozóhelyek, klubok, amelyeknek a működése szinte zavartalan. A kívülről behozott fertőzések megakadályozásának érdekében a szlovén kormány e hét végére szigorítást tervez életbe léptetni a Horvátországból Szlovéniába való belépést illetően. A járványügyi szakmával konzultálva a kormány csütörtökön hozza meg a döntést arról, hogy a horvát–szlovén határ átlépésekor mindenki számára kötelező vagy szelektív karantént rendel-e el, illetve belépéskor kielégítő lesz a negatív COVID-19 teszt.

 Szlovéniában augusztus 17-étől letölthető az OstaniZdrav elnevezésű mobilalkalmazás, amellyel nyomon követhető a fertőzéskitettség, a GooglePlay weboldalon áll rendelkezésre. A mobilapplikáció szlovén, olasz, magyar és angol nyelven ad információt az esetleges fertőzöttel való érintkezésről. Az app csak akkor működik, ha a Bluetooth be van kapcsolva, egyelőre még csak Android rendszerre tölthető le, Apple-re a hónap végéig várható.

MCSi Design