kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

A legjobb érettségizők tervei

arany gloriaAz idei érettségi különleges körülményei ellenére a muravidéki fiatalok remek eredménnyel zárták az érettségit. Mielőtt egy jó hónap múlva elkezdik egyetemi tanulmányaikat, három Lendva-vidéki arany, illetve gyémánt érettségizővel beszélgettünk.

 

Gjuran Gloria, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola tanulója arany érettségivel zárta a gimnáziumi tanulmányait. „A vírushelyzet miatt eleinte szokatlan, nehéz volt hozzáállni a négyévnyi anyag ismétléséhez egyedül, de a napjaimat beosztottam, és sikerült. A várakozás után fellélegeztem, amikor megtudtam az eredményeimet. Ilyenkor szerintem mindenki a legrosszabbra gondol, én is így voltam. Az angol nyelvet nem írtam emelt szinten, így csak egy pontot veszíthettem el, hogy még bekerülhessek az arany érettségizők közé. Gondoltam, hogy a határon leszek, és örültem, hogy belefértem még a keretbe” – mondta az érettségire emlékezve. A Maribori Egyetem Műszaki Karán fog továbbtanulni Villamostechnika Szakon. „Logikaversenyeken veszek részt már általános iskolás korom óta, a matematikát is szeretem, és a programozás is érdekel. A középiskolában ismerkedtem meg a robotikával, ez ihlette a szakmaválasztásomat” - árulta el. A nyarat pihenéssel, a barátaival és a családjával tölti, mivel októbertől már a tanulásra fog koncentrálni, és nem lesz otthon olyan sokat. Az egyetemre még nem készül, viszont már várja az új környezetet, társaságot és tanulást. Még a tanév kezdete előtt meg szeretné ismételni a középiskolai matematika anyagát is.

arany marko kKovačić Marko a lendvai gimnázium érettségizője szintén arany érettségivel zárta a középiskolai tanulmányait. Az érettségire az egész negyedik évben készült, viszont a legintenzívebben az utolsó pár hónapban, a koronavírus okozta krízis idejében tanult. Az érettségi megírása után jó volt az érzése, és tudta, hogy sikeres lesz. Amikor megtudta, hogy arany érettségiző lett, boldog volt, hiszen ez nagy teljesítmény. Számára ez azt sugallta, hogy a belefektetett energia megtérült, és ez egy remek motiváció lesz a továbbiakban.

„A tanulmányaimat a Ljubljanai Egyetem Vegyészeti Karán folytatom, Biokémia Szakon. Azért választottam ezt a szakot, mivel érdekelnek a természettudományi tantárgyak, valamint ez a terület nagyon gyorsan fejlődik, és sok a lehetőség az elhelyezkedés terén is. Maga az egyetem pedig új és modern, ami szintén pozitív. Az egyetemre még nem készülök, viszont intézem a vele kapcsolatos teendőket, mint például a kollégiumba való bejelentkezést stb. Egyrészt már várom az egyetemet, mert új kihívásokat jelent, másrészt azonban tudom, hogy megterhelő lesz, és sok munka vár rám” - mondta. Most nyáron legfőképpen pihen, és a barátaival tölti az időt, de a tengerparton is volt.

arany sara

Sabo Sara a Muraszombati Szak- és Technikai Középiskolában végezte tanulmányait. A tervezői technikusként végző lány gyémánt érettségiző lett, azaz hibátlanul érettségizett.  „Az érettségire nagyon sokat készültem, ha őszintén megmondom, többször késő estig tarott a tanulás.” A megérzései pozitívak voltak, hiszen biztos volt benne, hogy sikeres lesz, viszont ilyen eredményre nem számított. „Amikor megtudtam az eredményt, először nem is hittem el, még meg is kérdeztem, hogy esetleg viccelnek-e. De nagyon örültem, és büszke voltam magamra” – meséli. Mivel az első egyetemi jelentkezési körben nem jól választott, ezért megvárja az augusztusi jelentkezéseket. Az álma az, hogy Ljubljanában folytassa a tanulmányait dizájn és menedzsment szakon. „Azért szeretném ezt a szakot választani, mert lehetőséget ad a kreativitásra, egyben pedig elsajátíthatom a marketing alapjait, ami ugyancsak nagyon érdekel” – mondja. A nyár kezdetét – a sok tanulás után – pihenéssel töltötte, majd dolgozott is, valamint készül az egyetemi felvételijére. Hamarosan pedig a családjával indul nyaralni. Arra, hogy várja-e már az egyetemet, a következőképpen válaszolt: ˶Őszintén: igen is, meg nem is. Egyrészt igen, mert elkezdődik egy valamivel önállóbb élet, mivel az egyetem Ljubljana környékén van, ugyanakkor pedig az önálló élet gondolata egy kicsit ijesztően hangzik.”

MCSi Design