kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

A Rátka-patak szanálása az első

eso partos3420Marác községben az elmúlt három hétben három vihar csapott le nagy esővel, jégesővel. A legutóbbi a múlt hét elején tombolt, tetemes károkat okozva az őszi terményekben, az épületekben, a mezei és erdei utakban. A legnagyobb csapás Pártosfalvát és Szentlászlót, valamint Tešanovcit érte.

A mezei és erdei utakon keletkezett károkat több mint 50 ezer euróra becsülik. A Čista narava közművállalat már mintegy 50 kilométernyi megrongálódott községi utat (többnyire kavicsos) annyira helyrehozott, hogy járhatóvá váltak.

 

 

– Nagy mennyiségű eső zúdult le, 35 liter négyzetméterenként – mondta lapunknak Glavač Alojz polgármester. – Az árkok és a patakok több okból sem bírták el az érkező vizet. Kiöntöttek, a víz elárasztotta az utakat, elöntötte a mezőket, Pártosfalván nyolc, Szentlászlón egy házat veszélyeztetett, a tűzoltók és a polgári védelem beavatkozására volt szükség. Bebizonyosodott, hogy a terület árvízvédelmének leggyengébb láncszeme a Rátka-patak, melynek a medrét a gyorsabb átfolyás miatt ki kell tisztítani, ki kell mélyíteni. A legszükségesebb munkálatokat mintegy 10 kilométer szakaszon a kritikus helyeken a Čista narava Kft. a napokban elvégzi. Nagyobb karbantartási beavatkozásokra viszont a Vízügyi Igazgatóság hivatott, illetve az állam. Meghatározzuk továbbá a kiöntési területeket is, ahova a többletvizet el lehet vezetni – tette hozzá a polgármester. A károk helyrehozásának összege a községi költségvetés módosítását teszi szükségessé, s tervezik, hogy a jövőben a közművállalat ilyen esetekre külön kerettel rendelkezne. Tény, hogy a Vízügyi Igazgatóságnak a Muravidékre szánt 800 ezer eurós kerete nem elegendő a vízfolyamok megfelelő karbantartására. 

 

 

MCSi Design