kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

Szigorúbb feltételek között kezdődik a tanév

iskola3420Szlovéniában szeptember 1-jével minden korosztály visszatér az iskolába. Az új tanév előkészületei az intézményekben gőzerővel folynak, hiszen a járványügyi szabályok betartásával (úgynevezett zöld B modell) a tanév a megszokottnál jóval szigorúbb feltételek között kezdődik. Míg a kisebb iskolákban a járványügyi előírások betartásának megszervezése nem okoz igazán gondot, a nagyobb iskolákban, ahol egy-egy korosztályban több tagozat van, számos (át)szervezési és új logisztikai megoldást kell majd alkalmazni. A nemzetiségileg vegyesen lakott területen a Muravidéken két nagyobb tanintézmény van, az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola több mint 500 tanulóval, valamint a Lendvai Kétnyelvű Középiskola közel 300 diákkal.

A legnagyobb kétnyelvű iskolában, az 1. Sz. Lendvai KÁI-ban elmondták, hogy a munka hasonló módon folyik majd, mint a májusi-júniusi újrakezdéskor, de a zöld B modell alapján készült irányelveket figyelembe véve. „A felsős tanulok most is többnyire egész nap ugyanabban a tanteremben fognak tanulni, a B modell azonban engedményez néhány csoportbontást is. Így a magyar nyelvet ismét két szinten tudjuk majd oktatni, és az idegen nyelvek tanítását is kis csoportokban tudjuk kivitelezni. Mindezt azonban a szigorú egészségügyi korlátokat betartva kell megoldanunk. A legnagyobb mértékben igyekezünk betartani az Oktatási Minisztérium, az Oktatási Intézet és a Nemzeti Közegészségügyi Intézet irányelveit” – mondta Sabo Tatjana igazgató.

A sportoktatás például ismét a tornateremben folyik majd, az öltözőket viszont minden tanóra után fertőtlenítik. A napközis tagozatokat az osztályközösség keretében szervezik meg, a tízórait a törzstantermekben fogyasztják a gyerekek tanári felügyelet mellett, míg az ebédet részben a tantermekben, részben az étteremben szervezik meg

A közös helyiségekben (például a folyosón) minden felnőtt és 12 év feletti tanuló (6–9. osztályosok) szájmaszkot visel majd. A tanárok maszk nélkül lehetnek a tantermekben, de abban az esetben, ha nincs biztosítva a megfelelő egymás köti távolság (min. 1,5 m), kötelező lesz a maszk viselése. A fogadóórákat és a szülői értekezleteket távközléssel, illetve telefonbeszélgetéssel, számítógépes vagy videóközvetítéssel oldják majd meg.

Az egyik legfőbb előírás, hogy az iskolába csak egészséges tanulók és alkalmazottak menjenek.

 

 

MCSi Design