kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Minden jót, iskolások!

cimsuli3520Hagyományos tanévnyitó ünnepségek nélkül, szokatlan, új körülmények közt, a járványügyi intézkedések maximális betartásával elkezdődött a 2020/2021-es tanév, mely – már most tudjuk – jócskán eltér majd az eddigi tanévektől, hiszen szigorú korlátozásokkal, távolságtartással és maszkviseléssel jár. A muravidéki kétnyelvű területen 263 középiskolás diák és 826 tanuló ült az iskolapadba, közülük 93 elsős kisdiák. Fotónkon a lendvai iskola kétnyelvű elsős tagozata lépi át jelképesen az iskola kapuját. Minden jót, iskolások!

 

 

2020/2021-es tanévnyitó körkép

 

Szeptember 1-jén Szlovéniában 191 ezer tanuló, köztük 21.366 elsős és 37.900 középiskolai diák indult iskolába. A muravidéki kétnyelvű általános iskolákban összesen 826 tanuló, a kétnyelvű középiskolában Lendván 263 diák ült az iskolapadba. A kétnyelvű területen – hasonló létszámban, mint tavaly – 93 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét. A generáció 45 százaléka kezdi a párhuzamos szlovén–magyar (HOP), illetve a magyar nyelvi csoportban a betűvetést, ami viszont növekedést jelent. A tanévnyitó ünnepségek a járványhelyzet miatt elmaradtak, a tanév is szigorúbb körülmények között folyik majd.    

 

 

Az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában idén összesen 535 tanuló kezdte meg a tanévet, közülük 57 elsős, ami jelentősen elmarad a tavalyi létszámtól. A központi iskolába Lendvára 51 elsőst írattak be, így három tagozatot alakítottak, a gyertyánosi tagiskolában pedig 6 tanulóval indult az első osztály. A 57 elsős közül 16 tanulót írattak a szülők a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programba, egy tanuló a magyar nyelvi programban, míg 40 tanuló szlovén nyelven ismerkedik a betűkkel. A gyertyánosi első osztályban három tanuló a magyar nyelvoktatási programban és három a szlovén anyanyelvi programban kezd tanulni. Az elsősöket és szüleiket a járványügyi óvintézkedéseket betartva tagozatonként az iskola tornatermében fogadták tanáraik és Sabo Tatjana igazgató. Az idei tanévben az igazgatóhelyettesek Hozjan Bojan és Szőke Zita.  

A 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolának a 2019/2020-es tanévben 25 tanulója lesz, az első osztályba a sajátos nevelési igényű programban előreláthatólag egy tanuló indul majd, tájékoztatott Turk Roberta igazgató.

 

 

A Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolát az idei tanévben 79 tanuló látogatja, közülük 14 diák Magyarországról érkezik. Az első osztályban hét gyereket fogadtak: három tanuló a magyar nyelvi, két gyermek a párhuzamos magyar–szlovén nyelvi csoportban és szintén kettő a szlovén nyelvi csoportban fog tanulni. A délutáni tanévnyitón az iskola előtt Šebjanič Valéria igazgató köszöntötte a kisdiákokat és szüleiket, az alkalmi tanévnyitót jelenlétével megtisztelte Magyar János polgármester is.   

 

 

A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskolában 87 tanulóval indult az új tanév. Idén az elsősök száma a tavalyihoz képest bővült, kedden 10 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét. Közülük a szülők négy gyereket a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programba, négyet a szlovén nyelvi programba és kettőt a magyar anyanyelvi csoportba írattak. A járvány miatt az idei tanévnyitás a megszokotttól eltérően folyt: az új tanulók a bejárat elé rajzolt mosolygó jeleken várakoztak, ahol Ivanuša Milena igazgató és tanáraik köszöntötték őket. A szülők a járvány miatt csak az iskolabejáratig kísérhették el gyermeküket.

 

 

A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolát összesen 100 tanuló látogatja az új tanévben, ami mintegy 20 százalékos növekedést jelent az előző tanévhez képest. A muravidéki kéttannyelvű általános iskolák között ide jár a legtöbb magyarországi gyermek: összesen 42-en látogatják az intézményt, közülük három elsős. Idén az utóbbi évek legtömegesebb elsős generációja, összesen 18 kisdiák ült be az iskolapadba: a központi iskolába Pártosfalvára 5, a hodosi fiókiskolába 8, a domonkosfai fiókiskolába pedig 4 tanulót írattak be. Egy tanuló távoktatásban kezdi meg a tanulást. Az elsősökből 5 gyermek a magyar nyelvi csoportban, 6 gyermek a párhuzamos kétnyelvű csoportban, 7 kisdiák pedig a szlovén nyelvi csoportban kezdi meg a betűvetést. Az elsős gyermekek köszöntése – az óvintézkedéseket betartva – az osztálytermekben történt, a korábbi évekhez hasonlóan, ahol Herman Jožefa igazgató, illetve a leendő tanítónők köszöntötték a kicsiket.

cimsulikki3520A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában 263 diákkal indult az új tanév, ami némi csökkenést jelent az előző tanévhez képest. Az első évfolyamba összesen mindössze 45 diák iratkozott be: 6 gimnazista, 8 vegyésztechnikus, 5 közgazdasági technikus és 5 gépésztechnikus, valamint a szakiskolai programokba 5 kereskedő, 5 autószerelő és 11 mechatronikai műszerész. A szakiskolai programokat kiegészítő programok (3 plusz 2) első évfolyamába összesen 19 diák iratkozott be: 9 a közgazdasági technikusi, 8 a gépésztechnikusi és 2 a mechatronikai technikusi programba. Az első tanítási napon a diákok főképp a COVID-19 járványra vonatkozó protokollal ismerkedtek, valamint megtudták, milyen lesz a tanítás az első héten, tájékoztatott Hajdinjak Prendl Silvija igazgató.

kmj, ak, snk, ce

 

Covid-házirend az iskolákban  

Szlovéniában szeptember 1-jével minden évfolyam visszatért az iskolába. Az Oktatási Minisztérium, az Oktatási Intézet és a Közegészségügyi Nemzeti Intézet által előírt járványügyi szabályok betartásával (úgynevezett zöld B modell) a tanév a megszokottnál jóval szigorúbb feltételek között kezdődött. Míg a kisebb iskolákban a járványügyi előírások betartásának megszervezése nem okoz nagyobb gondot, a nagyobb iskolákban, ahol egy-egy évfolyamban több tagozat van, számos (át)szervezési és új logisztikai megoldást kell alkalmazni. Az egyik legfőbb előírás, hogy az iskolába csak egészséges tanulók és alkalmazottak menjenek.

A sportoktatás például ismét a tornatermekben folyik majd, az öltözőket viszont minden tanóra után fertőtleníteni kell. A közös helyiségekben (például folyosó) minden felnőtt és 12 év feletti (6–9. osztályosok) tanuló szájmaszkot visel majd. A tanárok maszk nélkül lehetnek a tantermekben, abban az esetben viszont, ha nincs biztosítva a megfelelő egymás köti távolság (minimum 1,5 méter), kötelező lesz a maszk viselése. Az iskolába a szülők vagy más külső személyek csak előzetes bejelentkezéssel léphetnek be. Ha megbetegedést tapasztalnak, akkor az országosan egységes hatályos szabályok szerint elkülönítik a tanulót és a vizsgálatot a hivatalos szervekre bízzák. 

 

Köszöntő a külhoni magyar pedagógusoknak és diákoknak

A tanévkezdés alkalmából levelet intézett a Kárpát-medence magyar oktatási intézményeinek diákjaihoz és tanáraihoz Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A levélben az államtitkár úgy fogalmazott: az idei év a kialakult járványhelyzet miatt eltért az eddigi tanévektől, hiszen hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak után a pedagógusok, a diákok és a szülők most szeptemberben találkozhatnak újra az iskola falain belül. Kitért arra is, hogy nincs olyan település, közösség, amelyhez az elmúlt tíz évben valamilyen módon az anyaország ne jutott volna el, majd arra kérte a külhoni magyar pedagógusokat, szülőket és diákokat, hogy legyenek segítői és támaszai egymásnak a jelenlegi nehéz időszakban.

(mti)

MCSi Design