kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Megszállási határok 1941–45 – kiállítás

tort ms3520A második világháború alatt a különféle megszállók által elfoglalt területek mintegy hétszáz kilométernyi határvonalait járták végig a muraszombati múzeumban pénteken megnyílt kiállítás készítői Božo Repe történész vezetésével a Megszállási határok 1941–45 projekt keretében.

A három évvel ezelőtt elkezdett munkában, a magyar és német levéltárakban található anyagok feltárásában Kovács Attila és Darja Kerec történészek vettek részt a múzeum felkérésére. Božo Repe projektvezető, a Ljubljanai Egyetem Bölcsészkarának történelemtudományi háttérintézményéből kifejtette, e nehéz korszaknak a kisemberre tett bénító hatásai eddig homályban voltak. Az olasz, a német, a magyar és a horvát határszakaszon azonban még mindig vannak olyan, mementónak is felfogható jelek (főleg a horvátországi usztasa-korszakból itt maradt határkarók), melyek ma is aggodalomra adnak okot. Repe aggódásának adott hangot olyan értelemben is, hogy a társadalmi szétszakítottság ma a második világháborúsnál is nagyobb. Az országrészek bekebelezése pedig nem csak ideológiai eszközökkel történik, hanem gazdaságiakkal is.

 

 

A projektben résztvevő Kovács Attila a Rába-vidék határhelyzetének abszurditásait is leírja, ahol nem egy esetben a parasztgazdaságon belül „az istállóra az egyik, a házra a másik fél tartott igényt”. A trianoni határmeghúzással pedig véglegesen megszakadt az itteni szlovénok kapcsolata a muravidéki szlovénokkal és anyanemzetükkel.

A projekt másik munkatársa, Darja Kerec pedig a térségben uralkodó rossz viszonyokról és a határok kialakulásáról szóló berlini levéltári forrásokra is hagyatkozva a két térségben élő romák és zsidók kiszolgáltatottságát is felmérte. Az oral history típusú interjúk az ő esetükben is sok, eddig fel nem derített jelenségre rávilágítottak.

MCSi Design