kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Felújítás a kapornaki tájházban

tajhaz3520A nyár folyamán elkezdődött a kapornaki tájház tatarozása, amelyet a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség valósít meg a szlovén Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásából. A keretösszeg 90 ezer euró, a munkálatok befejezésének határideje október 1-je.

A tájház felújítási munkálatait a műemlékvédelmi hivatal is figyelemmel kíséri annak érdekében, hogy az épület megőrizze eredetiségét, fontos külső és belső építészeti jegyeit. Roman Silvija, a magyar önkormányzat elnöke elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a rendelkezésre álló keretből a pajták kivételével szinte a teljes épületkomplexumot szerették volna felújítani határidőre, ám a munkálatok előrehaladtával további költségek merültek fel. A műemlékvédelem által megszabott változtatások, a speciális eljárások szintén növelték a kiadásokat.

Elkészült eddig a tájház felső szintjén a helyiségek falainak gépi kiszárítása, az elektromos vezetékek, kapcsolók cseréje és a belső falak vakolása. Hátra van még az eredeti padlózat javítása. A homlokzat újravakolása megkezdődött, és ahol díszítő festés szükséges, ott az is javításra kerül. A műemlékvédelem nem engedélyezte a nyílászárók cseréjét, csak a javításukat és a festésüket hagyta jóvá, ez is megtörtént. A téglaépítésű melléképületekben – egy kamra és egy tárolóhelyiség – szintén dolgoztak már, de a lényegi munka még hátra van. A nagyobbik helyiségben szeretnének egy működő konyhát berendezni, ahol többek között a Tündérkert terméseinek feldolgozását tervezik a jövőben.

 

 

A főépület alagsorában, ahol a pince és a pálinkafőző bemutatóterem található, szintén megkezdték a munkálatokat, de a rendelkezésre álló pénzeszközből a folytatásra idén nem telik. A legfontosabb tennivaló itt a falak kiszárítása, amit a jövő évre halasztanak. A legújabb költségterv szerint a pince teljes renoválásához további 15 ezer euró szükséges, amire jövőre szeretnének majd forrást találni. A felújítási munkálatok kivitelezője a Gradbeništvo Hajdinjak cég, amely korábban a két őrtorony felújítását is végezte a községben.

 

 

MCSi Design