kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

Öt éves a Vinárium kilátótorony

torony3620A jelentős turisztikai attrakcióvá vált Lendva-hegyi Vinárium kilátótorony idén ünnepli működésének 5. évfordulóját. A megnyitása, 2015. szeptember 2-a óta több mint 446 ezer látogató látogatott el a toronyhoz, és még idén augusztusban is újabb havi rekordot döntöttek. A jövőt tekintve szükség van új turisztikai termékekre és étkezési lehetőségre, gasztrokínálatra.

Nem csak helyi, hanem szlovén viszonylatban is sikertörténetet ír a Lendva-hegyi Vinárium kilátótorony. A beruházást kezdetben bizalmatlanság és több oldalról komoly ellenkezés kísérte részben a nyilvánosság, részben a szakma részéről, de a létesítmény végül valódi turisztikai mágnessé vált Lendva és a Muravidék számára. Idén a torony a járvány miatt két hónapig zárva tartott, májustól azonban újra várja a vendégeket.

– Van ok az ünneplésre, a visszapillantásra, az öt év mégiscsak mérföldkövet jelent. Tavaly májusban dőlt meg a napi látogatottsági rekord több mint kettőezer eladott belépőjeggyel. Idén augusztusban, e különös időszakban pedig havi csúcsot értünk el, amikor 18.246 látogatónk volt, ami a legtöbb eddig. A járvány miatt nem számíthatunk szervezett, nagy csoportok érkezésére, de az emberek szeretnek kirándulni. Tehát a nyári eredményeink miatt is van ok a jubileumunk megünneplésére – mondta Bukovec Martina, a Vinárium kilátótorony marketingfelelőse, a Turisztikai és Fejlesztési Közintézet munkatársa. A Vinárium kilátótorony Lendva Község tulajdonában van, üzemeltetője a Lendva Várja Önt Idegenforgalmi Szövetség, míg programfelelőse a Turisztikai és Fejlesztési Közintézet.

A jó látogatottság köszönhető a belföldi utazási utalványoknak és a Vinárium torony erőteljesebb promóciójának is. A kilátó a vendégek egyik „kötelező” megállópontja a Muravidéken. – Azt tapasztaljuk, hogy a vendégéjszakák száma Lendván az átlagos 130 ezres éves szinten maradt, viszont ugrásszerűen megnövekedett a napi látogatók száma. Sajnos nem tudjuk, hogy a kilátón kívül még mit tekintenek meg Lendván, illetve merre szóródnak szét a Muravidéken, de a régió is mindenképp nyert a létesítményünkkel. Nálunk a látogató maximum 1,5 órát marad, ami egy egésznapos kirándulásnak csak egy kis része – mondta Bukovec Martina.

Hogy a látogatók részére a torony vonzáskörében nincs igazán éttermi, illetve étkezési lehetőség, azt hiányként érzékelik az üzemeltetők és a marketingesek is.

– Ez egy kihívás, amit Lendvának meg kell oldania, hiszen a vendégeink a helyi környezetben, leginkább a hegyen szeretnék a hazai étkeket megkóstolni. Az élmény- és a gasztronómiai turizmusnak kéz a kézben kellene járnia. Ezen a téren az elmúlt öt évben nem tettünk eleget, nem nyílt egy új létesítmény sem. Nálunk a házikókban csak snack-falatok fogyaszthatók, így a vendégek a környék vendéglőit keresik fel, ami egyáltalán nem rossz, de a jövőben nálunk is kell erre megoldást találni. Fejleszteni kell, de az éttermi kínálat fő hordozói nem lehetnek a turisztikai egyesületek, ők csak az állandó kínálatot színesíthetik. Hiányzik az emberek nagyobb vállalkozási készsége, talán a magán- és a közszféra összekapcsolását kell jobban keresni. S nyilván újabb produktumokat is ki kell fejleszteni, amilyen a panorámás vacsora volt és amilyen a tervezett zipline a Bükestől a toronyig. Mindkét újdonság új közönséget szólít meg és butikjellegű kínálatot jelent, amiért a vendég hajlandó fizetni is – fogalmazott a marketingfelelős.

 

 

A Vinárium kilátó ajándékboltja is több figyelmet érdemelne. Jelenleg leginkább a hűtőmágnes és a képeslap fogy, valamint a tökmagolaj és a rongybaba. – Jó lenne az ajándékbolt kínálatába is valami helyi vezérfonalat beleszőni, alapozva Lendva történelmére, hagyományaira, legendáira – mint Bánffy Piroska és Hadik –, s minél több idényjellegű terméket is felkínálni – fejtette ki Bukovec Martina.

Az 5. évforduló megünneplését a szombattól szombatig tartó rendezvénysorozat jelentette, amit az egyesületek által összeállított hazai étel- és italkínálat, valamint zenés program színesített. A kilátó kupolájában pedig fotókiállítás látható a torony építésének kezdetétől napjainkig.

 

 

MCSi Design