kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Mégis átalakítják az egykori áruházat

aruhaz3620Magyar János, Lendva Község polgármestere a három községi épület felújításáról szóló kivitelezési szerződés aláírása előtt beszámolt az idén már befejezett, illetve megvalósítás előtt álló beruházásokról. A hangsúly a közlekedésbiztonságon, a zöld energia használatán és a turisztikai kapacitások fejlesztésén van.

A tervezett beruházási projektek értéke meghaladja a 1,5 millió eurót. Ezek közé tartozik a göntérházi faluotthon, a völgyifalui régi iskola és a petesházi siralomház felújítása is mintegy 240 ezer euró értékben, melykről már a múlt heti számunkban beszámoltunk. A munkálatok elvégzésével megbízott gančani Zidarstvo Maučec Kft. igazgatójával, Maučec Viljemmel Magyar János polgármester múlt pénteken sajtótájékoztató keretében írta alá a kivitelezési szerződést.

 

 

A község még idén a több olyan beruházást tervez megvalósítani, ami a térség egyenletes fejlődését segíti. Szanálták az utakat a Lendva-hegyen, a napokban pedig megkezdődik az útjavítás Csentében az iskola és az agrárüzlet közötti szakaszon, kiterjesztve a Magyardiákra is. Mint ismeretes, a kétnyelvű középiskolánál parkoló épült, a falvakban kerékpáros pihenők, Csentében glampingházak készülnek, Bánután szélessávú internetkapcsolatot építettek ki. A község biztosította a sportakadémia telkének közművesítését, a Lendvai Könyvtár távfűtését pedig geotermális energiával tervezik megoldani EU-s források bevonásával, sorra kerül a sportpark lelátójának felújítása is. A polgármester hangsúlyozta: a községi hivatal hatékony, ambiciózus és nyitott munkája eddig mintegy 300 ezer euró megtakarítást hozott.

 

Az áruház Kulturális Központ lesz

 

Felújítják, illetve átalakítják az egykori áruházat is a városközpontban. Mint ismeretes, a nagyszabású felújítást a Lendva – Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 projekt keretében tervezte be a község korábbi vezetősége, és a terveket, mely szerint az épületet kulturális központtá alakítják át, 2018 nyarán be is mutatták a nyilvánosságnak. Mivel Lendva nem járt sikerrel a pályázaton, megkérdeztük Magyar Jánost, mik a tervek az áruházzal ennek tükrében.

A polgármester elmondta, a Kulturális Központ terve él és belátható időn meg is valósul. A projektterv már elkészült, a fejlesztés már építési engedélyt is kapott. Kidolgozás alatt áll a PZI dokumentáció is (a kivitelezési munkálatok összegzése, terve). – Ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani, a 2021–2027-es pénzügyi időszakban EU-s társfinanszírozási lehetőségekre startolunk rá. Ehhez pedig teljesen kész projektek szükségesek, az országos támogatási pályázatokhoz hasonlóan. Lényegében nem csak a volt áruház átalakításáról van szó, hanem további mintegy 81,7 millió értékű beruházásról – válaszolta az EKF-projektben tervezett építésekkel kapcsolatban Magyar János.

A majdani Kulturális Központban helyet kap a könyvtár, a Népi Egyetem, lesznek előadó- és rendezvénytermek, valamint új elemként – a Fő utcáról nézve a földszinti részen – a Turisztikai Információs Iroda is itt működik majd. A tetőteret terasszá alakítják át kávézóval.

 

 

MCSi Design