kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Összefogás és megfelelő intézkedések

marac3620Marác Község az idei ünnepét szeptember 7-én tartotta meg Martjancin. A tanács díszülésén kiosztották a kitüntetéseket és elismeréseket, díszpolgári címben pedig Küčan Franc részesült. Ünnepi beszédet Glavač Alojz polgármester tartott.

Tekintettel a vírushelyzetre és a korlátozásokra, Marác Község 24. ünnepét a martjanci sportközpontban tartották meg, amelyen csupán a község és a helyi közösségek vezetősége, a tanácstagok, az alapított intézmények vezetői, eddigi kitüntetettjei és díszpolgárai jelenhettek meg, a polgárok nem. A csonka ünnepnapon a díszülést Baligač Andrej alpolgármester vezette, aki a szlovén himnusz elhangzása után köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Glavač Alojz polgármesternek. A polgármester ünnepi beszédében az elmúlt évet értékelte, s mindenekelőtt köszönetet mondott minden szereplőnek, aki hozzájárult a járvány kezeléséhez. A járvány terjedését a községben tanúsított összefogással és az intézkedésekkel sikerült visszaszorítani.

– Ez főleg idegenforgalmi szempontból fontos számunkra, hiszen a nyári szezon sikeressége éppen ettől függött. A község ismét megtelt turistákkal. A járvány azonban elhúzódik, így a társadalomnak, községünknek, a helyi közösségeknek, egyesületeknek alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez, de az eddig tanúsított komoly hozzáállással erre is képesek leszünk e fejlettségi szempontból is tarka térségben, mint a miénk. Örömömre szolgál, hogy a terveink a legtöbb esetben támogatásra kapnak a községi tanácsban – mondta a polgármester Marác Község ünnepe kapcsán, mely az 1962. szeptember 7-i eseményhez kapcsolódik, amikor egy svéd laboratóriumban kimutatták a „maráci fekete víz” gyógyhatását.

 

 

A díszülés folytatásában kiosztották a községi és polgármesteri elismeréseket. A község díszpolgári plakettjét Küčan Franc parasztgazdálkodó vehette át Tešanovciról 40 éves mezőgazdasági tevékenységéért. A méltatás szerint munkásságával emelte a mezőgazdaság megbecsülését, segítette az ágazat fejlődését, valamint több tíz éves politikai tevékenységével hozzájárult a földművesek jogainak megvédéséhez. Községi jutalomban, s ezzel 800 euró támogatásban részesült a Filovci Szőlő- és Gyümölcstermelő Egyesület 20 éves tevékenységéért, a hagyományok ápolásáért. Elismerést kapott a filovci Gaj Szőlészeti és Turisztikai Egyesület 20 éves munkásságáért és a kulturális örökség megőrzéséért. Elismerésben részesült a fokovci Zeleni Gaj vendéglő a hagyományos gasztronómiai kínálatért, melyben korszerű módon ötvöződik a vidék hagyományos ízvilága.  

Glavač polgármester öt aranyérettségizőnek – Bedič Gregának Pártosfalváról, Marič Doloresnek Bagonyáról, Škalič Žigának Marácról, Baša Alennek Vučja Gomiláról és Serec Nelinek Andrejciről – az elismerés mellett kétszáz eurós utalványt adott át azzal a kívánsággal, hogy további tanulmányaik befejezésével térjenek vissza a hazai térségbe. A legrendezettebb település díját idén Lončarovci, Mlajtinci és Bagonya nyerte el a kisebb, a közepes, illetve nagyobb települések kategóriájában. Az elismerés mellé 500 eurós jutalom is járt.

 

 

MCSi Design