kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

Az árvízügyi alközpont a Muravidéken lesz

arviz3620A Szlovén Honvédelmi Minisztérium egy ljubljanai központú Országos Polgári Védelmi Központ kialakítását tervezi három vidéki alközpont létrehozásával: az árvízügyi Muraszombatban, a tűzvédelmi Sežanán, míg az ónos eső és a viharok okozta károk tekintetében Kočevjén alakulna alközpont.

Az állam ezzel a 150 millió eurós projekttel akar javítani a polgári védelem szervezettségén, hatékonyságán, a beavatkozási idő csökkentésén, illetve az új forma elősegítené a költségek mérséklését is. – Szlovéniában haladéktalanul szükség van a beavatkozási idő lerövidítésére, a károk és a helyreállítási költségek csökkentésére. Ezt a célt természeti csapások esetén hatékonyabban és jobb szervezettséggel, jó felszereléssel és képzett állománnyal tudjuk elérni – mondta az új szervezettségről Jaklin Damjan honvédelmi államtitkár, miután elkészült a javaslat az Országos Polgári Védelmi Központ létrehozására. A terv megvalósításához és az EU-s források lehívásához a tárca már megállapodást kötött több mint 15 érintett szervezettel (Országos Tűzoltószövetség, Hegyimentők Szövetsége, Barlangászati Szövetség, Vöröskereszt...) és községgel (Szlovén Községek Szövetsége, Szlovén Községek Közössége, Kočevje, Sežana, Divača, Hrpelje–Kozina és Muraszombat Községek).

Az illetékes munkacsoport szeptember 15-ig meghatározza a központ szervezeti és működési alapelveit, majd javaslatot tesz a lehívható EU-s környezetvédelmi és klímaváltozási pénzforrásokra. A 150 millió eurós projekt szinte teljes mértékben EU-s keretekből valósul meg, állami támogatás címén 30 millióra számítanak. A 2027-ben a gyakorlatban is elinduló program keretében 80 speciális járművet is beszereznek árvíz, tűz, ónos eső és hasonló események kezelésére alkalmas felszereléssel. A felszerelést a azon gyorsreagálású egységek kapják meg Szlovénia-szerte, amelyek igényt és megfelelő szakemberállományt tudnak felmutatni. Ez a projekt az első olyan nálunk, amely révén az állam a Honvédelmi Minisztériumon keresztül próbál pénzt szerezni a tűzoltók, a mentők, a Vöröskereszt és más hasonló szervezetek támogatására.

 

 

MCSi Design