kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

Mi újság, ifjúság? - Covid-házirend az iskolákban

ifjsara3620Az iskolákba visszatérő diákoknak új Covid-házirenddel kell szembesülniük. A vírus ugyanis velünk maradt: a maszkviselés, a távolságtartás, a higiéniai szabályok betartása a legfontosabb előírás, amit a tanulóknak nagyon komolyan kell venni. Hogy miképp élik meg a mindennapokban mindezt az iskola falai közt – és egymás közt –, arról a Lendvai Kétnyelvű Középiskola két végzős diákja mondott véleményt.

 

Soós Sara végzős gimnazista:

– Már tavaly belecsöppentünk ebbe a vírushelyzetbe, és az ehhez kapcsolódó új házirenddel találkozhattunk szeptember elsejétől újra. A szabályok miatt bennünk van kicsit a „börtönérzet”. Szerintem néhány dolog el is van túlozva, mert valójában a vírust már százszor átadhattuk volna és elkaphattuk volna egymástól, hiszen az iskola előtt és után is állandóan együtt vagyunk, és lássuk be, senki nem tartja be a 1,5 méteres távolságot. De igazából ez nem is rólunk szól. Én úgy gondolom, hogy mindenki maga dönti el, mennyire elővigyázatos, de egy közösségben tiszteletben kell tartani másokat is, hiszen nem csak a saját egészségünkről van szó. Én személy szerint nem csinálok belőle különösebb gondot, elfogadom az előírásokat, hiszen ha a maszkviseléssel és a higiéniai előírások betartásával legalább egy kicsit tehetünk a vírus terjedése ellen, akkor szerintem senkinek nem eshet nehezére. Szerencsére az osztályban ülve nem is kell hordanunk, és ameddig ez nem ront a tanulás/tanítás minőségén, én elfogadom. Sokkal rosszabb helyzetben vannak szerintem azok, akik például nyolc órát maszkban dolgoznak le, nekünk mégiscsak könnyebb. Az érettségi miatt nem aggódom, szerintem mi is és a tanáraink is fel fogunk készülni minden lehetséges változásra, hogy a vírus miatt ne érjen minket semmilyen hátrány.

Hozjan Filip végzős gépésztechnikus:

ifjfilip 3620– Ez az év másképpen indult, mint az eddigiek, és a vírus sokunknak megváltoztatta a mindennapjait. Az iskolában is szigorúan betartatják velünk a szabályokat a biztonság érdekében. Én pedig komolyan veszek minden előírást, mert sosem tudhatom, lesz-e baj belőle, ha megszegném az egyiket. Mivel vége a nyárnak és ezzel együtt a nyaralási szezonnak is, ezért úgy gondolom, csillapodni fog a vírus terjedése. Tudom, hogy hosszú folyamatnak nézünk még elébe, de bizakodó vagyok, remélem, minél előbb újra a régi lesz minden. Nem szeretnék még egyszer távoktatást, mivel nekem nem tetszett. Az anyagok nagyon nehezek és komplikáltak voltak, hiányzott az anyagokhoz a magyarázat, ezért volt olyan is, amit egyáltalán nem értettem. Nagyon félek pont az érettségi miatt is, hogy mindez meg fog ismétlődni. Azt egyáltalán nem várom, aggódom, hogy megint karanténban kell lennünk, és ennek csak az lesz az eredménye, hogy nem lesz megfelelő felkészülési lehetőségünk a vizsgákra. Jelenleg úgy van, hogy a végzős tánc is elmarad, amit szintén nagyon sajnálok, és szeretném, ha még változtatnának ezen a döntésen.

Ami viszont a legkevésbé hiányozna, hogy valaki elkapja a vírust és megfertőzze az egész iskolát, mert akkor tényleg baj lesz. Nagyon szeretném, ha mindenki tartaná magát az előírásokhoz és a szabályokhoz, ha nem is a saját érdekében, de másokra legyen tekintettel.

 

 

MCSi Design