kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

A Kolar biogázerőműből érkezett a szennyezés

bio3720A bűzös anyag szeptember 4-ei a be nem fejezett Kolar-féle biogázerőműből ömlött a Kopica-patakba. Az illetékes felügyelőség helyszínelt és mintát vett – írtuk a múlt héten. A fejlemény: az építési felügyelőség az erőmű üzemelési engedélyének hiányában megtiltotta az építmény használatát és végrehajtási határozatot adott ki.

A témakörben részletes sajtóközleményt adott ki a Szlovén Környezeti és Területrendezési Felügyelőség. Az ipari zónában álló, be nem fejezett petesházi Kolar-féle biogázerőműből került a Kopica-patakba a bűzös, sötétbarna színű folyadék. Azokból a tartályokból, amelyekbe 2018 elején erjesztett iszap került a Plinprom Kft. által működtetett radamosi és boreci biogázerőművekből. Mint kiderült, a lerakott anyag nem lépi túl az iszapminőségi hatérértéket, tehát az 1., azaz legjobb besorolási osztályba tartozik. Nagyobb csapadék esetén az esővíz keveredik a három nem teljesen fedett (kupola nélküli, illetve szakadt ponyvás) erjesztőtartályban lévő anyaggal, ami kiömlést okoz, hiszen a csatornaakna nem bírja el a megnövekedett mennyiséget – állapította meg a száraz anyagok alapján szeptember 7-én a környezetvédelmi felügyelő a rendkívüli ellenőrzésen.

 

 

Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a hulladékvíz elvezetésének tilalmára korábban kiadott felügyelőségi utasítást a Bioplin storitve Kft. és a Bioplinarna proizvodnja Kft. (ezek a Keter Organica Bioplinarna és a Keter Organica Bioplin utódvállalataként jöttek létre) nem vette figyelembe. Ezen kívül az épület befejezetlen és nem rendelkezik használati engedéllyel. A keverőaknában és az utótárolóban barna és sűrű, bűzlő folyadék található jelenleg is. E tényekre alapozva a biogázerőmű használatára az építési felügyelőség – már korábban – tilalmat rendelt el. De mivel megszegték az előírásokat, most mindkét kft.-nek végrehajtási határozatot adott ki – áll az országos felügyelőség sajtóközleményében.

 

 

MCSi Design