kele
perec1
garas1
65. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2021. 01. 21.
kiscim0321
 

Nagycsalád költözött a kapornaki ökoházba

oko38201Augusztus közepén új lakók vették birtokba a kapornaki ökoházat. A háromgyermekes család Magyarországról érkezett, és életfilozófiájuk teljes összhangban van az ökoház eredeti elgondolásával: természetközeli, vegyszermentes gazdálkodás állattartással és növénytermesztéssel.

Somogyi Gergő és felesége, Viktória természetközeli életet álmodtak meg családjuknak. Már hosszú ideje tanulmányozzák az agrikultúrát, és korábbi lakhelyükön, Andrásfán is szinte teljesen önfenntartó életmódot alakítottak ki. Az életük hatalmas fordulatot vett, amikor elhatározták, hogy mindent hátrahagyva három gyermekükkel – Dórival, Kolossal és Ákossal – Szlovéniába költöznek. Az induláshoz főleg ismerősöktől kaptak információkat, majd amikor már képet kaptak az itteni lehetőségekről, felkeresték a hodosi önkormányzatot. Mivel a községben kiadó önkormányzati lakás vagy ház nincs, ezért az éppen megüresedett kapornaki ökoházat kínálták fel nekik. A család gazdálkodói múltja és terveik egyeztek az ökoház eredeti koncepciójával, így a szerződés hamar megköttetett. Mivel kisgyermekeik vannak, ezért mindenképpen könnyebbséget jelent számukra, hogy a bérleti szerződésbe nem kerültek bele külön elvárások, a mezőgazdasági tevékenység folytatása az egyetlen kritérium. A családdal az új otthonukban beszélgettünk.

oko38202– Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, hiszen ilyen otthont kerestünk. Azt csinálhatjuk, amiben van már tapasztalatunk. Persze teljesen elölről kell kezdenünk mindent. A gyermekeinket természetes közegben szeretnénk felnevelni. Ezt itt megtehetjük, és ez számunkra a legfontosabb – mondta Viktória, az agrármérnök édesanya. A biztonságpolitikai szakértő férj, Gergő szintén a természetes életmód elkötelezettje és lelkes kutatója. – Alapvetően az irány, amit csinálni szeretnénk, az a szakaszos legeltetéses állattartás, illetve a talajtakarásos földművelés. Az alapkoncepciónk az, hogy természetes módon tartsuk az állatot, tehát szabadon, és nem istállózással. Az elmúlt négy esztendőben tartottunk kecskét, tehenet, szamarat, nyulat, baromfit, vagyis van már némi tapasztalatunk e téren. A villanypásztor már készül az udvar körül, így amint lehet, itt is lesznek állataink. A hízóállat az év nagy részében legelni fog, majd tél előtt levágásra kerül és tavasszal újra kezdődik minden. Ezen kívül tejelő juhokban is gondolkodunk, hiszen a tejfeldolgozás is egy opció lehet a jövőben, de ehhez még számba kell venni a lehetőségeket, hiszen más ország, más törvények vonatkoznak a kistermelőkre, mint amit eddig ismertünk – vázolta fel Gergő, majd elmagyarázta, hogy kapcsolódik mindehhez a szintén tervezett gyümölcsfatelepítés, a baromfiállomány és az évelő növények termesztése, amely mind a talajművelés fontos részét képezik. – Nagyon sok ötletünk van, de először azt kell elérnünk, hogy saját magunknak meg tudjuk teremteni azt, amit megeszünk, hogy ne kelljen boltba menni az élelmiszerért. Ha minden jól alakul, akkor tudunk majd arra koncentrálni, hogy felesleget is termeljünk, amit értékesíteni tudunk. Az állattartásban is az volna a távolabbi cél, hogy másnak is jó szívvel tudjuk kínálni a teljesen természetesen nevelt állatot – zárta gondolatait Gergő.

oko38203– Azért van egy kis bizonytalanság bennünk – fűzi hozzá Viktória. – Nagyon sok ötletünk van, sok mindenben látunk lehetőséget, úgy érezzük, hogy a birtokban van potenciál, de mégiscsak egy új országban vagyunk, ahol másak a feltételek. A legelső cél az, hogy az új otthonukban berendezkedjünk, gyökeret verjünk. Aztán amikor kellően megismertük az adottságokat, a lehetőségeinket, akkor léphetünk majd a következő szintre és foglalkozhatunk azzal, hogy milyen piaci rések vannak vagy éppen a turizmus milyen lehetőségeket tartogat számunkra.

Amíg ismerkedtünk és beszélgettünk, addig a gyerekek a kapornaki forrásnál játszottak, házi joghurtot kanalaztak vagy éppen a tágas udvaron futkároztak. Végre élet költözött az ökoházba. Ha ezen kívül a család valódi otthonra lel, be tudja indítani az ökofarmot, akkor a ház is végre be tudja teljesíteni eredeti küldetését.

 

 

MCSi Design