kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Ismét Covid-ambulancia Lendván

covid4020Továbbra is terjed a vírus, az elmúlt egy hétben is magas volt a beazonosított fertőzöttek száma Szlovéniában. Napi szinten ez 150–200 között mozgott, ami már 80 fertőzöttet jelent 100 ezer lakosra. Nem kötelező a diákoknak maszkot viselni az oktatási intézményekben. Lendván ismét van kenetvételi lehetőség.

A kormányhatározat szerint a hét kezdetétől nem szükséges a maszk viselése az oktatási intézmények csoportszobáiban, tan- és előadótermeiben. A maszk használata a közös helyiségekben továbbra is kötelező marad. Előadást tartani maszk nélkül ott lehetséges, ahol biztosítható a két méteres távolság tartása, illetve van védőüveg. A testnevelésórákat a tanár maszk használata nélkül tarthatja meg.

A vírusterjedési kockázat csökkentésére kötelező a tömbházak bejárata előtt és a felvonók mellé fertőtlenítőt kihelyezni. Erre a lakásgazdálkodási vállalatoknak elvileg hétfőig volt idejük. Lendván 70 dobozra van szükség, de a beszerzés ilyen rövid időn belül lehetetlen (adminisztratív eljárások), hiszen a piacon a termék nyomban hiánycikké vált.

A járvány visszaszorításának egyik leghatékonyabb intézkedése a Covid-teszthez a kenetvételi minél könnyebb elérhetősége. Így a Lendvai Egészségház udvarán ismét felállították a Covid-ambulanciát, ahol vizsgálatokat és kenetlevételt az egészségház orvosai végeznek minden munkanap fél 12 és fél 3 között. A kenetvizsgálat eredménye 24 órán belül elkészül.

A Muraszombati Általános Kórház sajtóközleménye szerint a kórház egyelőre biztosítani tudja minden egészségügyi szolgáltatását és tevékenységét. A Covid-betegek számára 15 ágy áll rendelkezésre, de a káderállományuk a fertőzések miatt 12 Covid-betegágy ellátását teszi lehetővé. Kedden 9 koronavírus beteget kezeltek.

Mivel nem csillapodik a járványhelyzet, a kormány újabb szigorításokat tervez életbe léptetni már e hét végével: felszolgálás csak asztaloknál ülő vendégeknek, korlátozzák a zárt helyiségekben, boltokban, bankokban…) tartózkodók számát, gyülekezés legfeljebb 10 személyig engedélyezett néhány kivétellel, mint a vallási szertartások, esküvők, ellenőrzött kulturális és sportrendezvények. Az említett intézkedések a narancssárga fázis lehetséges intézkedéseinek kimerítését jelentik. A helyzet súlyosbodásával a községes határainak lezárása, a vendéglők és a sportcsarnokok bezárása, illetve a nem sürgős egészségügyi szolgáltatások leállítása várható.

 

 

MCSi Design