kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Ellenőrzik a háztartási hulladékot

kuka4020A Lendvai Községközi Rendészet az Öko-Park Kft.-vel együttműködve ellenőrzi a fekete kukákba helyezett hulladék összetételét. A kezdeményezés során meg kívánják állapítani, helyesen szelektál-e a község lakossága.

A CEROP Regionális Hulladékkezelő Központ kimutatása szerint a község területéről elszállított fekete kukákba kerülő hulladék csupán 29 százaléka felel meg az előírt standardnak, miszerint a kukákba csak háztartási hulladék kerülhet. A CEROP ellenőrzéséből kiolvasható még, hogy a fekete kukákban lévő anyag további 39 százaléka biohulladék, 25 százaléka fólia/műanyag, 7 százaléka pedig egyéb szemét.

Az adatok az elvártnál alacsonyabb szintet mutatnak, ami miatt a községi rendészet ellenőrzést kezdeményezett. Az ellenőrzéshez az ÖKo-Park Kft. minden településről 2–3 véletlenszerűen kiválasztott fekete kukát szállít be a szolgáltató udvarára, ahol a szemetet átválogatják és megállapítják a hulladék tényleges összetételét. A kukákat a cég ezt követően azonnal visszaszállítja a házakhoz a megállapítástól függően dicsérő vagy figyelmeztető levéllel. Eddig a hetési falvakból és Gyertyánosból szállítottak el kukákat ellenőrzésre, de sorra kerül a többi település is. Az eddigi megállapítások szerint nem megfelelő szintű az előválogatás.

 

 

MCSi Design