kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Megújul az Isten háza

cimtemplom4120Az 1751-ben felszentelt lendvai Szent Katalin-plébániatemplomban október és november folyamán nagyszabású felújítási munkálatok folynak. A talajmunkálatokkal megoldódni látszik a Lendva-hegyről lefolyó esővíz miatt újból és újból gondot okozó falnedvesség kérdése, és ezzel egy időben műemlékvédelmi munkálatokra is sor kerül. Elsőként a Szent Kereszt- és a Páduai Szent Antal-oltárok restaurálása történik meg, melyek ünnepi átadását november végére tervezi a plébánia.

 

 

Tatarozzák a lendvai plébániatemplomot

 

Október elején megkezdődött a lendvai Szent Katalin-plébániatemplom több évig tartó felújítása. Az első szakasz a felújított Szent Kereszt- és a Páduai Szent Antal-oltárok ünnepélyes megáldásával november 22-én fejeződik be.

Az Esterházy hercegi család által 1749 és 1751 között épült plébániatemplom ugyan már több külső és belső felújításon átesett, de az esővíz miatti falnedvesség újból és újból gondot okoz, hiszen a Lendva-hegyről lefolyó esővíz folyamatosan eláztatja a templom falait. A mostani felújítási folyamathoz így csatlakozik Lendva Község is és gondoskodik az esővíz elvezetéséről. Ezzel egyidejűleg a templom külsejéről és a belsejében is leverik az átázott vakolatot és legalább három évig száradni hagyják a falakat. A templom állapotát előzetesen az országos építési intézet szakemberei mérték fel, majd kidolgozták az ütemtervet a kapilláris nedvesség elleni szanálási munkálatok elvégzéséhez, ami egyszer és mindenkorra megoldja ezt a gondot – tájékoztatott Dolamič Martin-Konrad lendvai plébános a Lüktető élet plébániai lapban.

 

 

A tatarozási munkálatokkal párhuzamosan műemlékvédelmi munkálatok is folynak a templomban. A múlt hét elején elkezdődött a Szent Flórián-oltár és a Lourdes-i Szűzanya-oltár, valamint a szószék és az egyéb felszerelések bontása, melyeket restaurálásra elszállítottak, illetve elszállítanak majd.

A munkálatokat november 22-ig fejezik be, amikor a már restaurált két oltár, a Szent Kereszt- és a Páduai Szent Antal-oltár ünnepélyes megáldására kerül sor. Az ünnepséget jelenlétével megtiszteli dr. Peter Štumpf muraszombati püspök, aki megáldja a felújítási munkálatokat.

A plébániatemplom felújítása alatt a szentmisék hétköznapokon az evangélikus templomban vannak, míg a szombat esti és a vasárnapi misékre a petesházi templomba várják a hívőket.

 

 

MCSi Design