kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Apró kezek szedték a szőlőt a Domonkosfai Portán

szur domonk41200A sali magyar önkormányzat péntek délelőtt első alkalommal szervezett gyermekszüretet a faluban, a helyszín pedig a Domonkosfai Porta udvara volt. A gyermekhét keretében a helyi kétnyelvű óvoda és általános tagiskola gyermekei kaptak meghívót az eseményre.

A tájház udvarán üdítőital, diós és mákos kalács várta a gyerekeket – mondván, a „munkához” erő és energia kell. Persze sokkal inkább volt élmény és szórakozás ez a különleges szüretelés, mint munka. Mindehhez jó időt is „rendelt” a szervező, így a vénasszonyok nyara utolsó napsugarait is kellőképpen kihasználták. A főépület előtti Klinton fajtájú édes, vörös szőlőt szüretelték le a gyerekek.

 

szur domonk41202

– A korábbi napokban sokat beszélgettünk a szüretről a kicsikkel. A gyerekek számára inkább a szőlő feldolgozásának folyamata volt ismeretlen. Ma itt megismerhették, hogyan működik a morzsoló és a prés, ki is próbálhatták az eszközöket – mondta Lainščak Melani domonkosfai óvónő.

Miután a helyi önkormányzat tagjai lelkes segítségével megtörtént a morzsolás, majd a préselés, friss szőlőlé került a poharakba. A gyerekek kíváncsian kortyolgatták az első pohár italt.

 

szur domonk41201

Orban Dušan, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, hogy abból a szőlőből, amit a gyerekek szüreteltek, szörpöt fognak készíteni, amelyet majd különféle rendezvények alkalmával kínálnak fel. A ház mögötti nagy lugas terméséből pedig – amit majd egy másik alkalommal a felnőttek fognak leszedni – bor lesz. Ezen kívül is vannak már tervek a jövőre nézve, főként a gyümölcsészeti hagyományokkal kapcsolatban.

 

 

 

 

MCSi Design