kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

A muraszombati kórházban minden Covid-ágy foglalt

covid4220A koronavírus gyors terjedése és a fertőzésszámok növekedése miatt a kormány a szakmai tanácsadó csoporttal egyeztetve megszigorította a korlátozó intézkedéseket. Hétfőtől ismét járványhelyzet van, keddtől pedig 21 és 6 óra között kijárási tilalom érvényes. Az alsó tagozatok kivételével ismét mindenhol távoktatás folyik.

A héten már a Muravidék minden nemzetiségileg vegyesen lakott községében azonosítottak fertőzöttet. A Muraszombati Általános Kórházban mind a 29 Covid-betegágy foglalt.  Az intenzív osztályon négy ágyból három foglalt, a gyerekkórházban kialakított úgynevezett szürke zónában (ide kerülnek a feltételezett fertőzöttek) kilenc pácienst ápolnak. Az egykori nőgyógyászati részlegen is elhelyeztek négy új Covid-ágyat. A kórházban továbbra is látogatási tilalom van érvényben, de egyelőre nincs változás a már korábban korlátozott egészségügyi szolgáltatásokat illetően. Az október végéig berendelt páciensek a szakrendelői vizsgálatokat elvégeztethetik. Gondok jelentkeznek viszont a személyzet biztosításával, ezért külső egészségügyi dolgozók segítségét kérik.

A fertőzöttek száma és a kórházi ellátásra szorulók aránya – a Tengermelléket kivéve – az egész országot a vörös kockázatú területek közé sorolta be. A kormány a járványhelyzet hétfői kihirdetésével jogi alapot adott a Polgári Védelem járványmegelőzési intézkedéseinek aktiválásához. Lendva községben – ahol már aktiválták a válságstábot – polgármesteri határozat alapján tiltott a gyülekezés a sportcélokat szolgáló külső közterületeken és tilos a játszóterek használata. Ezen a héten az általános iskolák 6. osztályától fölfelé, valamint a középiskolákban és az egyetemeken ismét távoktatás kezdődött.

Hétfőtől tilos a régiók közötti átjárás, kivéve – bizonyító dokumentum felmutatásával – a munkahelyi ingázás, illetve az emberi élet és a vagyon védelme. Csoportban legfeljebb hat személy gyülekezhet úgy a köz-, mint a magánhelyiségekben, tiltottak a rendezvények, a vallási szertartások, az esküvők. Az intézkedések megszegése 400-tól 4.000 eurós bírsággal jár. Október 20-tól Szlovéniában 21 órától reggel 6-ig kijárási tilalmat rendeltek el, melynek betartását a rendőrség és az egészségügyi felügyelőség ellenőrzi – ahogy a kötelező maszkviseletet is szabadtéren –, bírságkiszabási joggal. A szigorítások miatt bezártak a szállodák is, a gyógyfürdők egyelőre csak az orvosilag előírt gyógyterápiákat végzik.

 

Nincs határzár, de kiutazni nem ajánlatos

A régiók közötti átjárási korlátozás és a kijárási tilalom nem változtatja meg a határátkelési rendszert Szlovénia, illetve Magyarország, Horvátország, Ausztria és Olaszország között. A kiutazás továbbra is lehetséges, de nem ajánlott. A rendelet viszont különböző értelmezéseket váltott ki. Hojs belügyminiszter szerint kiutazni csak a kivételes esetekben lehet (kettős tulajdonos, ingatlantulajdonos…), turistaként nem. A jogi értelmezők szerint a mozgáskorlátozást elrendelő rendeletnél a kormány téves törvénycikkelyre hivatkozik. A rendeletet alkotmányossági felülvizsgálatra nyújtják be.  

 

Covid-hívóközpont

A kormány újra megnyitotta a Covid-hívóközpontot a 080 14 04-es ingyenes telefonszámon.

 

 

 

MCSi Design