kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Utcák kongó csendje

cimold4320A koronavírus-járvány második hulláma egyre jobban tombol, a fertőzés terjedése egyre szigorúbb és drasztikusabb intézkedéseket tesz indokolttá. Először a második világháború után hirdették ki az országban az éjszakai kijárási tilalmat, amit a szinte teljes lezárást hozó márciusi lockdownban sem vetettek be. És nem ez az egyedüli ilyen kormánylépés Európában: annak érdekében, hogy megakadályozzuk a fertőzésterjedést! Az esti utcákon kong a csend (a fotón Lendva főutcája), és ez jelképesen is arra késztet, hogy szálljunk magunkba, legyünk felelősségteljesek és szolidárisak.

 

 

Ha csak lehet, maradjunk otthon

 

A Közegészségügyi Intézet (NIJZ) statisztikája szerint Szlovéniában 25 ezer a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, de feltételezhető, hogy a valóságban ennek a háromszorosával kell számolni. A Muravidéken a héten már több mint 850 fertőzöttet azonosítottak be.

Szlovéniában nő a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma, ezen belül az intenzív kezelésre szorulóké is. A bevezetett járványintézkedések egyelőre nem hozták meg a várt eredményt. Október 27-től egy hétre hatályba lépett a községek közti mozgáskorlátozás is, a községek határának átlépése csak 13 kivételes esetben lehetséges, igazolás felmutatásával. A más község temetőjében lévő sír gondozásához is például igazolást kell felmutatni (a sír tulajdoni lapja), és csak egy személy teheti meg. Az igazolási űrlap mintája megtekinthető, illetve letölthető a Belügyminisztérium honlapjáról. Bezártak az óvodák (felügyeletet csak a halaszthatatlan munkakörben dolgozó szülők gyermekei részére biztosítanak, polgármesteri igazolás mellett). A járvány terjedésének visszaszorítása érdekében a kormány és a szakcsoport az óvintézkedések (maszkviselés, kézfertőtlenítés, távolságtartás) betartására int továbbra is, s azt kérik, ha lehet, maradjunk otthon. 

covid4320A Muravidék a beazonosított fertőzések szerint a 12 szlovén régió közül a legfrissebb állás szerint az 5. helyen áll. A régión belül a legtöbb fertőzöttet Puconci, Muraszombat és Kuzma községekben jegyezték fel. A nemzetiségileg vegyesen lakott terület hét eleji helyzetképe számokban: Lendván 31, Dobronakon 2, Marácon 37, Salban 14 és Hodoson 5 a beazonosított a Covid-fertőzött. Lendván a fertőzés megjelent az idősek otthonában a személyzet körében. A Muraszombati Általános Kórházban a hét elejével lemondták a szakrendelőkbe berendelt pácienseket, szolgáltatást csak sürgős beutalóval nyújtanak. A Covid-zónában 52 beteget kezelnek, közülük ötöt az intenzív osztályon. A betegek többsége muravidéki.

A terjedő járvány miatt a hivatalok és intézmények többségében korlátozták az ügyfélfogadást, illetve új szabályokat vezettek be a személyes ügyintézésnél, amihez előzetes időpontegyeztetés kell. A polgármesteri hivatalokban még lehetséges a személyes ügyintézés. A folyamatosan változó előírások miatt ajánlott a hivatalok honlapját követni, előre tájékozódni.

 

Segítség a rászoruló polgároknak

Lendva Község és a Polgári Védelem községi stábja válságülésen döntött arról, hogy együttműködve a helyi közösségek elnökeivel, a területi Vöröskereszttel, a tűzoltó- és egyéb egyesületekkel, valamint az oktatási-nevelési dolgozókkal, különböző területeken segítséget nyújtanak a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó, rászoruló polgároknak. A segítségre az igényt – bevásárlás, gyógyszerbeszerzés, gyermekfelügyelet az óvoda szünetelése esetén – a Vöröskeresztnél (575 11 27, vagy 041 438 726), Lendva Községnél (080 48 47), illetve sürgős esetekben a Polgári Védelem parancsnokánál (031 395 654) lehet bejelenteni.

 

 

MCSi Design